USA föderaalvõimud uurivad praegu, kas New York Posti artiklis mainitud e-kirjad presidendikandidaadi ja endise asepresidendi Joe Bideni poja Hunter Bideni ja Ukraina naftafirma Burisma juhtivtöötaja vahel olid osa välisriigi mõjutamisoperatsioonist, kirjutab Business Insider.

Giuliani ligipääs Trumpile, mõlema isikuomadused, nende suur soov saada kompromiteerivat materjali Joe Bideni kohta ja soovimatus tunnistada Venemaa sekkumist muudavad nad USA endiste luurajate sõnul välisriikide luureteenistuste jaoks kullaauguks.

Nad on „groteskselt haavatavad, ärakasutatavad sihtmärgid” ja „iga välismaa luureteenistus oleks hoolimatu, kui ei püüaks seda ära kasutada”, rääkis USA Luure Keskagentuuri (CIA) endine salajane töötaja.

CIA endine Venemaa-operatsiooni ülem Steve Hall ütles, et Trumpi ja Giuliani kalduvus tegelda vandenõuteooriatega ja valeinformatsiooni kasv parempoolses meedias tähendavad seda, et USA-s tehakse Venemaa eest palju tööd ise ära.

Trump ja Giuliani on süüdistanud Joe Bidenit juba pikka aega Ukraina korruptiivsete huvide teenimises. Nad väidavad, et Joe Biden kasutas ära oma asepresidendi positsiooni, et lõpetada kriminaaljuurdlus Ukraina naftafirma Burisma üle, et kaitsta oma poega Hunter Bidenit, kes oli sel ajal Burisma juhatuses.

Seni pole tõendeid, et need süüdistused vett peaksid ning need on ümberlükatud luurehinnangutes, meedias, kongressi juurdlustes ja tunnistajate ütlustes.

Vaatama sellele sai Bideni-Ukraina vandenõuteooria uue taganttõuke eelmisel nädalal, kui ajaleht New York Post avaldas artikli, mis pidi väidetavalt sisaldama „suitseva relvana” mõjuvaid e-kirju Hunter Bideni ja Burisma juhtivtöötaja vahel kohtumise korraldamise kohta Joe Bideniga 2015. aastal, kui viimane oli asepresident.

Artikli kirjutas Trumpi lemmiktelekanali Fox News saate „Hannity” endine produtsent ja Giuliani andis konservatiivsele tabloidile kasutatud e-kirjad. Veidi pärast seda teatati, et USA föderaalvõimud uurivad, kas e-kirjad olid osa välisriigi mõjutamisoperatsioonist.

Parempoolsetele poliitikaringkondadele oli see artikkel ümberlükkamatu tõend selle kohta, et Trumpil oli Bidenite kohta õigus. Kolmapäeval rääkis Trump „väga hea ajalehe avaldatud plahvatusohtlikest dokumentidest”, mis tema sõnul näitavad, „et Joe Biden on jultunult valetanud oma poja korruptiivsetes äriasjades osalemise kohta”.

Endiste luuretöötajate jaoks näiteb Giuliani seotus New York Posti looga ja Trumpi valmisolek sellest kinni haarata seda, kui lihtne välisriikide luureteenistustel neid tüssata on.

„See on kõige viimane väljaanne sellest, mida me oleme näinud nüüd neli aastat Trumpi administratsiooniga,” ütles CIA Venemaa-operatsioonide endine ülem Hall Business Insiderile. Ta võrdles Giulianit Trumpi endise rahvusliku julgeoleku nõuniku Michael Flynniga, kes oli Trumpi üks aktiivsemaid abilisi 2016. aasta valimiskampaania ajal.

„Flynn pidas end kõige targemaks meheks toas ja uskus, et reeglid tema kohta ei kehti, sest ta oli presidendi lähedal,” ütles Hall. „Giulianil on sama üldine profiil, sest tema on ka keegi, kes arvab, et on kõige targem mees toas, poliitiliselt. Ja tal on Trumpi administratsiooni kaitse. See on täpselt sedalaadi isik, keda Vene luureteenistused otsivad, et ära kasutada.”

CIA endine salajane töötaja Glenn Carle ütles Business Insiderile, et lisaks Giuliani ligipääsule Trumpile muudavad ta Vene luure jaoks atraktiivseks ka isiklikud motivatsioonid.

„Pole tähtis, mis see motivatsioon on, välisriigi luureteenistus saab seda tavaliselt ära kasutada,” ütles Carle. „Antud juhul on see väga sirgjooneline: Giuliani jahib informatsiooni, mis tema arvates aitab Trumpi ja kahjustab Bidenit. Ja siis vaadatakse isiku psühholoogilist sisu. Kas ta on kergeusklik? Kas teda saab tüssata? Kas ta on motiiveeritud võimalustest kinni haarama? Giuliani puhul on vastus kõigile neile küsimustele särav „jah”.”

Carle’i sõnul on Trump ja Giuliani Vene luure jaoks igas mõttes groteskselt haavatavad ja ärakasutatavad sihtmärgid.

USA luureagentuurid hoiatasid eelmisel aastal Valget Maja, et Venemaa luuretegelased kasutavad Giulianit desinformatsiooni Trumpini viimiseks. See hoiatus tuli pärast seda, kui vahelt võetud vestlused näitasid, et Giuliani suhtles mitmete inimestega, kellel olid sidemed Vene luurega, kui ta detsembris Ukrainas Bidenite kohta „pori” kogumas käis.

CIA endine vanemjurist Robert Deitz, kes on töötanud ka Riikliku Julgeoleku Agentuuri (NSA) nõunikuna, ütles Business Insiderile, et Trumpi keeldumine mõista hukka Venemaa valimistesse sekkumine ja tema kalduvus raevu minna, kui see teema tõstatatakse, näitavad, et ta „ei kavatse küsimusi küsida”, kui venelased püüavad tema kampaaniale kaasa aidata.

Giuliani on Deitzi sõnul „palju targem kui Trump, aga igatseb olla rambivalguses ja tahab olla Washingtonis võimumängija. Ta on vana mees, kes armastab tähelepanu. Nii et venelased saavad kergesti saata agendi temaga rääkima, talle mett mokale määrima ja viivad ta peentesse restoranidesse. Teate, miks mitte?”

Hall nimetas Giulianit Venemaa luureteenistuste jaoks „kasulikuks idioodiks”.

„Venelased suudavad panna Giuliani tundma, et ta on tähtis,” ütles Hall. „Nad võivad apelleerida tema egole ja põhimõtteliselt saada samatüüpi kontrolli tema üle, nagu nad võivad saada traditsioonilise värvatud agendi üle.”

„Kõige vähem, mida öelda saab, on see, et Giulianit on otseselt manipuleeritud ja talle on olulise ajaperioodi jooksul informatsiooni söödetud,” ütles Carle. „Ja kui nad nende muredega vastamisi panna, võitlevad nii tema kui ka Trump agressiivselt selle vastu ja mõistavad hukka need, kes küsimuse tõstatasid. Vastuluure seisukohast on kõik see väga ärevust tekitav ja kahtlane.”

Viimase nelja aastaga on venelased „õppinud, et ei pea selleks nii palju aega ja jõudu kulutama, sest me teeme palju tööd nende eest ära,” ütles Hall. „Kas see on siis New York Post või Fox News või mis iganes, nad teavad, et kõik, mida nad peavad tegema, on saada sinna pisut veidrat informatsiooni ja see läheb viraalseks ja jõuab parempoolsesse meediasse ja presidendi Twitteri kontole.”

„Nad tahavad kaitsta oma poissi Valges Majas, sest Trumpi poliitika on olnud Venemaa jaoks strateegiliselt fantastiline,” lausus Carle. „Ta on võõrutanud Ühendriigid NATO-st ja pigistanud silma kinni Venemaa mõjule Krimmis. Tema tegevus Lähis-Idas, eriti Süürias ja Liibüas, aitas Venemaal saavutada märkimisväärse kohaloleku regioonis esimest korda 48 aasta jooksul.”

Eelkõige on Venemaal strateegiline eesmärk „muuta Ameerika mittetoimivaks, sest mis on halb Ameerikale on hea Venemaale,” lisas Carle. „Nii et kui nad suudavad külvata meie poliitilistesse praktikatesse erimeelsusi, mis diskrediteerivad meie institutsioone ja võõrandavad ameeriklased demokraatlikes protsessides osalemisest, variseb Ameerika kokku. Ja nii Venemaa võidab.”