Trump ütles üleeilsel debatil, et Proud Boys peaks „stand back and stand by”. Seda võib tõlkida kui „astuge tagasi ja seiske kõrval”, aga ka kui „astuge tagasi ja olge valmis/olge ootel”. Proud Boysi liikmed nimetasid Trumpi sõnu „ajaloolisteks” ja toetusavalduseks, vahendab BBC News.

Trumpi vastaskandidaat Joe Biden ütles, et Trump „keeldus valgete ülimvõimu pooldajatest lahti ütlemast”.

Debati moderaator Chris Wallace küsis, kas president mõistab valgete ülemvõimu pooldajad hukka ja käsib neil meeleavalduste ajal tagasi tõmbuda.

„Muidugi, ma olen valmis... aga ma ütleksin, et peaaegu kõik, mida ma näen, on vasakult tiivalt, mitte paremalt tiivalt,” vastas Trump.

Kui Trump küsis, keda täpsemalt ta hukka mõistma peab, pakkus Biden kaks korda Proud Boysi.

„Proud Boys, astuge tagasi ja olge ootel. Aga ma ütlen teile, mis... Keegi peab midagi tegema antifa ja vasakpoolsetega, sest see ei ole parempoolsete probleem,” ütles Trump.

2016. aastal asutatud Proud Boys on paremäärmuslik, sisserändevastane, ainult meestest koosnev organisatsioon, millel on vasakpoolsete vastase tänavavägivalla ajalugu. Nad nimetavad end „lääne šovinistideks”. Pärast debatti postitati ühele Proud Boysi sotsiaalmeediakontole uus logo Trumpi sõnadega „Stand Back, Stand By”.

Eile esines Trump enne kampaaniareisi Minnesotasse Valge Maja muruplatsil. Üks ajakirjanik küsis Trumpilt Proud Boysi kohta ja ta vastas: „Ma ei tea, kes nad on. Ma võin ainult öelda, et nad peavad tagasi astuma ja laskma korrakaitsjatel oma tööd teha.”

Trump kordas oma nõudmist, et Biden mõistaks hukka antifa.

Trump ei selgitanud väljendi „stand by” kasutamist debatis ja ütles ainult, et tahab, et „seadus ja kord oleksid väga tähtsad osad meie kampaaniast”, kui küsiti, kas ta tervitab valgete ülemvõimu pooldajate toetust.

Kui teda veel edasi pinniti, ütles Trump: „Ma olen alati iga vormi, selle iga vormi hukka mõistnud.”

Biden naasis teema juurde eile Twitteris, kirjutades: „Selle sõnastamiseks pole muud võimalust: Ühendriikide president keeldus eile õhtul debatilaval valgete ülemvõimu pooldajatest lahti ütlemast.”

Oma säutsus tsiteeris Biden kommentaari Proud Boysi internetifoorumist, kus kirjutati Trumpile vastuseks: „See teeb mind nii õnnelikuks. Me oleme valmis! Oleme ootel, sir.”

Proud Boysi organisaator Joe Biggs kirjutas: „President Trump käskis Proud Boysil ootel olla, sest keegi peab tegelema antifaga... noh, sir! Me oleme valmis!!”

Üks organisatsiooni liige rääkis ka uute värvatute arvu kasvust.

Anti-Defamation League’i juht Jonathan Greenblatt nimetas Trumpi sõnu „hämmastavateks” ja äärmuslasi jälgiva organisatsiooni SITE esindaja Rita Katz ütles, et Trump esines järjekordse heakskiiduga valgete ülemvõimu pooldajate aadressil.