Trump teenis saates „Mantlipärija” esinemise pealt 197 miljonit dollarit (ligi 169 miljonit eurot) ja veel 230 miljonit dollarit (197 miljonit eurot) reklaamilepingute pealt, mis sellele järgnesid, selgub New York Timesi teatel tema maksuandmetest.

Tänu saate produtsentidega sõlmitud kokkuleppele teenis Trump ainuüksi 2005. aastal 47,8 miljonit dollarit (41 miljonit eurot), sest sai kokkuleppe järgi pool saate tuludest.

See raha oli Trumpi jaoks finantspäästerõngas, kirjutab New York Times. Tema äriimpeerium oli nimelt ajalehe pühapäevase artikli järgi nii tõsises kahjumis, et ta ei pidanud praktiliselt föderaalset tulumaksu maksma.

2018. aastal teenis Trump vähemalt 434,9 miljonit dollarit, aga maksudeklaratsioonid näitavad 47,4 miljardi dollarist kahjumit. Kahjum Trumpi ainuomanduses ja ainujuhitavast kinnisvaraärist näib olevat ületanud tulu tema osalusest „Mantlipärijas” ja teistes mitme omanikuga ärides.

New York Times kirjutab, et aastatel 2000-2018 teenis Trump „Mantlipärija” pealt 197 miljonit dollarit ja sellele järgnesid litsentseerimislepingud, mis tõid sisse veel 230 miljonit dollarit.

Nende hulgas olid 500 000 dollarit Domino’s Pizzalt 2005. aastal, 3,8 miljonit dollarit Serta Matresseselt 2013. aastal, 11 miljonit dollarit Trump International Hotel Waikiki litsentseerimislepingu eest 2010. aastal ja 2,9 miljonit dollarit Trump Towers Istanbuli litsentseerimislepingu pealt.

Trump, kes kandideeris presidendiks miljardärist kinnisvaramoguli ja eduka ärimehena, teenis lisaks pool miljonit Double Stuf Oreo küpsiste ja 850 000 dollarit brändi All pesuvahendi reklaamimise pealt.

Raha teenis Trump ka seminaride pealt, mis lubasid „saladusi ja strateegiaid, mis on teinud Donald Trumpist miljardäri”. Näiteks ühelt ürituselt Ohio osariigis Daytonis teenis Trump 300 000 dollarit. Raamatu pealt „Think Big and Kick Ass: In Business and Life” teenis Trump 1,4 miljonit dollarit.

Kahe aastaga enne „Mantlipärijat” oli Trump reklaamikampaaniate pealt teeninud vähem kui miljoni. Kaks aastat pärast sarja algust ulatus see number 5,2 miljonini.

Trumpi lipsud, särgid ja aluspesu tõid talle sisse 15 miljonit. Warner Music maksis Trumpile 100 000 dollarit mobiiltelefoni helinas osalemise eest.

Trump on agressiivselt ärikuludesse kandnud teatud väljaminekuid, mis on tema tulumaksusummat kahandanud. Selle hulgas on 70 000 dollarit soengu sättimise eest „Mantlipärijas” esinemiseks ning New Yorgi kinnisvara, mida Trump Organization nimetab perekonna varjupaigaks, investeerimiskinnisvaraks klassifitseerimine, et pääseda miljonite väärtuses kinnisvaramaksudest.

Raha teenivad ka Trump Tower ja Trump World Tower Manhattanil. Esimese kasum oli aastatel 2000-2018 336 miljonit dollarit ja teise 167 miljonit dollarit.

Trumpil on 30-protsendine osalus veel kahes büroohoones, mida opereerib Vornado ja mis tõid talle sisse 176,5 miljonit dollarit.

New York Timesi loos leiti aga ka, et Trump on viimased kümme aastat maksuametiga (IRS) vägikaigast vedanud 73 miljoni dollari suuruse maksutagastuse üle. Kui IRS peaks peale jääma, tuleb Trumpil valitsusele maksta üle 100 miljoni dollari.

Kui Trump 2015. aastal presidendiks kandideerimisest teatas, lõpetas NBC Universal saate „Mantlipärija” ja temaga katkestas sidemed ja Miss Universum. See oli kulukas samm: Trump oli teeninud missivõistluse pealt kaks miljonit dollarit aastas.