Varivalitsus taunib valitsuse tänavust plaani jagada riigieelarve kaudu laiali rekordilises koguses katuseraha. Kuna kõige agaram jagaja on Isamaa, sai oktoobrikuu punase kaardi Reinsalu.
See tähendab, et Reinsalu on varivalitsuse hinnangul pärisvalitsuse kuu suurim läbikukkuja ning võiks tagasi astuda.

„Valitsus tahab eraldada riigieelarvest katuserahade sildi all 25,7 miljonit eurot oma erakonna või oma erakonnaga seotud juriidiliste isikute huvides,“ kommenteeris Varivalitsus katuserahade probleemi oma ühispöördumises.

„See on sama suur summa kui 3800 inimese aastane keskmine palk. Järelikult tegi Eestis ca 3800 inimest aasta aega tööd selleks, et valitsus saaks maksta katuseraha. Seda ei saa arusaadavalt heaks kiita.“

Valitsuse valusaim möödalöök

Teiseks valis varivalitsus kuu möödalöögi, jätkates jalgpallist tuntuks saanud terminitega. See ei ole nii ränk mängureeglite rikkumine, et väärib punast kaarti, küll aga näitab, et minister ja tema ametnikud ei suuda ühiskondlikult olulist probleemi parimal võimalikul moel lahendada. Sihitakse küll väravat, aga lüüakse mööda.

Oktoobrikuu möödalöögi tegi sotsiaalkaitseminister Kaia Iva (Isamaa), kelle käsul luuakse sotsiaalministeeriumisse uus paberimäärijate üksus.

Sotsiaalministeerium teatas, et palkab ametnikud, kes hakkavad nõustama kohalikke omavalitsusi sotsiaalteenuste jagamisel.

„See paberimäärijate eriüksus on ehe näide, miks 79 erinevat lähenemist sotsiaalteenuste osutamisele on siiski probleem, mitte lahendus,“ kommenteeris Varivalitsus ühisavalduses, viidetes sellele, et praegu ajavad kõik 79 kohalikku omavalitsust omaette sotsiaalpoliitikat.

„Paljud sotsiaalvaldkonna inimesed hoidsid kahe käega peast kinni ja küsisid: “Milleks?” Kui eesmärk on anda kõigile meie inimestele kindlustunne, et ükskõik millises Eestimaa nurgas tuleb riik alati appi parimal võimalikul viisil, siis 79 erineva prioriteediga omavalitsuse täiendav nõustamine kõlab kafkaliku farsina,“ kommenteeris varivalitsus.

Üks minister saab kiita

Varivalitsus soovib olla konstruktiivne kriitik, kes vajadusel ka kiidab pärisvalitsust positiivsete tegude eest, ning annab iga kuu välja ka „Kuu värava“ tiitli.

Oktoobrikuu värava lõi samuti sotsiaalkaitseminister Kaia Iva (Isamaa), kelle eestvedamise tulemusena võttis riigikogu 17. oktoobril vastu perehüvitise seaduse muudatused. Need võimaldavad vanemahüvitist kasutada senisest oluliselt paindlikumalt. Poolt hääletas 88 saadikut.

Peagi saavad vanemad kahe kuu jooksul koos hüvitist ja veeta aega uue ilmakodanikuga üksteist abistades. Samuti on võimalik hüvitist kasutada päevade või kuude lõikes kuni lapse kolmeaastaseks saamiseni, see annab võimaluse vahepeal tööl käia ning uuesti puhata.
Omavahel liidetakse ühtseks süsteemiks rasedus- ja sünnituspuhkus, sünnitushüvitis ja vanemahüvitis. Suureneb lapse eest lisapuhkuse päevad, aastas võib mitme lapse eest puhkust saada kuni 30 päeva, ühe lapse eest mõlemad vanemad 10 päeva.

Varivalitsus hakkab hindama pärisvalitsuse kuu tegemisi kord kuus.

Varivalitsus on Delfi, Eesti Päevalehe ja Eesti 200 koostööprojekt, mis pakub pärisvalitsuse ning parlamendierakondade tegemistele süsteemset opositsiooni.