"Julgustame lapsi, et pole vaja karta, aga täna ei saa seda enam öelda, kui taevast lennuki detaile kukub," kritiseeris Koplimadise peremees Raido Notton talu terroriseerivat õhuväge. Ta sõnul lendavad Ämari lennuväebaasis paiknevad NATO hävitajad viimasel ajal üha tihedamini üle ta talu.

Kuigi Koplimadise talu ta sõnul maandumistrajektoori ei jää, siis Nottoni sõnul tiirutavad lennukid madallendudega talu kohal siiski. "Üle nad siit lendavad ja kahe muruniitmise vahel see siin muru peal oli," kommenteeris Notton ning oli hämmingus, et Eestis üldse madallende lubatakse. "Kas Eesti peab olema ainuke Euroopa riik kus on madallennud lubatud?"

Kaitseväe pressiesindaja major Arvo Jõesalu sõnul on kõik Ämari lennuvahendid komplektsed ja lennubaasist Koplimadise õuel lebanud jupp pärit ei ole. "Alustuseks, see on üldse teist värvi kui hävitajal. Nii suure tüki puudumist märkaks päris kiiresti," kommenteeris Jõesalu.

Jõesalu kinnitab, et samuti pole salapärane metalljupp pärit ka kopteritelt ega teistelt võimalikelt lennumasinatelt. Välistada aga ei saa seda, et detail on mõne lennuvahendi lisaseadme osa. "Samas pole meie liitlaste lennuüksused teada andnud ühestki puuduvast lennuvahendi osast või lisaseadmest ega ka nende detailidest," ütles Jõesalu.

Õhuvägi on ühendust võtnud Raido Nottoniga, et välja selgitada detaili täpsed parameetrid, mis võiks tuua selgust selle võimaliku päritolu kohta.

Hoovile tekkinud metalljupp on osa aga aastaid vältanud ärritusjadast. Ehkki seni pole Koplimadise peremehe sõnul hoovile lennukitelt midagi kukkunud, siis müra lennukitelt häirib turismitalu tegevust.

"Kaks või kolm aastat tagasi, kui [hävitajad] tulid, tõmbasid müra kaebuste peale tagasi. Nüüd käib jälle kõva paugutamine," kirjeldas Notton lennukite ülelennu heli sarnasena pommi lõhkemisele.

Kui lennukid Ämarisse ilmusid, käis algusaja jooksul kord selline pauk, et tema laps ja ta õelapsed viskasid kõhuli ja panid käed pea peale. "Arvasid, et midagi kukub," rääkis Notton ärritunult. Lennukid lendavad ta sõnul üpriski madalalt läbi. "Kindlasti sõidavad madalamalt, kui lubatud 200 meetrit," hindas Notton kõrgust silmaga mõõtes kolme puu jagu.

"Ükskord oli seminar - oli Harju maavanem Ülle Rajasalu, pidas kõne," kirjeldas Notton teistki pauku, mille tulemusena vallavanemad ja linnapead panid kõik käed omale pea peale. "Arvasid, et katus kukub kokku ja midagi kukub pähe," tõdes Notton, et turismitalus on pulmapeod ja muud üritused, mida lennumasinate ülesõit häirib.

"Aastas mõned korrad," rääkis Notton paukudega lendude sagedusest. "Ikka keegi vallatleb," ütles ta.