1) Esiteks oli palk aastaid tagasi veel umbes 600 euro kandis, õnneks nüüd on hakanud see natuke tõusma. Elasin päris kaua vanemate juures, enne kui sain välja kolitud. Olgem ausad, see umbes 1100-eurone brutopalk ei meelita kedagi. Võime küll öelda, et paljudel olulistel kohtadel on see summa veel väiksem, aga fakt on see, et 1100-eurose palga peale keegi kooli tungima ei hakka. Õnneks mu elukaaslasel on palk kaks ja pool korda suurem. Meesterahvana tahaks olla ise pere suurima palgaga, kohati ka ju au küsimus, aga olen suutnud oma ego alla suruda.

2) Õpetaja ülesanne on klassi kontrollida, ka keerulisemaid õpilasi. Ja aeg-ajalt saab lugeda, et selliseid õpetajaid pole kooli vajagi, kes klassi ees hakkama ei saa. Võib-olla tuletaks lastevanematele meelde, et kool on õppe-, mitte kasvatusasutus. Elementaarne viisakus peaks tulema kodust. Kellele meeldib teha tööd keskkonnas, kus keegi teeb sulle pidevalt vastutegevust? Pean nentima, et olen vist masohist, kes seda naudib. Minu jaoks on see väljakutse, et keerulisemaid õpilasi paigal hoida ja neid õpetada. Samas peaks õpilane koolis teadma, et kui ta seda ja seda teeb, siis saab sellise karistuse. Hetkel on olukord selline, et õpetajal pole midagi teha. Pigem on oht see, et lõpuks õpetajana saad ise pähe, kui oled liiga karm.

3) Töö keskkond. Ei hakka pikemalt kirjutama, aga kooli poolt oleks see paarisaja eurone investeering. Vähemalt mul on see allapoole arvestust ja kahjuks öeldakse, et pole raha selle parandamiseks. Muidugi, vallavanemale 3500.- jõuluboonuseks ikka leiab "tulemusliku" töö eest.

4) Ka meie kooli pole sel aastal tungi. Meile tuli tööle umbes kümmekond õpetajat. Nii mõnegi leidmiseks tuli korraldada mitu konkursi, kuna pole ühtegi kandidaati. Ühesõnaga konkurents on olematu, aga saime kohad täidetud.

5) Kui õpetaja palgast räägitakse, siis tuuakse välja, et palk niigi suur ja pikad puhkused. Aga miks selle peale õpetajaks keegi ei taha tulla? Tundub ju ideaalne töökoht. Raha tiksub ja kogu aeg puhkad.

6) Kõige olulisemana tooks välja selle, et kuidas hoida õpetaja motiveerituna? Reaalsus on see, et hetkel selliseid vahendeid polegi. Palk sõltub riigi tahtest. Käib suur kisa, kas see 50 eurot lisaks leitakse või mitte. Kõikidel on põhimõtteliselt sama palk. Vahet pole, kui head tööd teen, saan sama palka kehvema, vähemkogenuma õpetajaga. Seis on selline, et mul pole võimalik kuskile tõusta. Kui riigieksami ainete õpetajad saavad oma tööle tagasiside eksamite tulemuste näol, siis teistel õpetajatel on see keeruline. Jah, mõni võib öelda, et õpilase hinded või mingid tööd on tagasiside, aga selline asi huvitab ainult sind ennast ja mitte kedagi teist.

Aga mulle meeldib õpetaja olla!