Hädas olles muidugi tuleb seda teha, sest muud võimalust ju ei ole. Üks probleem, mis arstidega tekib, on see, et nad ei märgi e-süsteemi, et sa oled arstil käinud, nad ei kirjuta diagnoosi, analüüside tulemusi ega muud, kuigi seoses töövõimereformiga nad peaks seda kindlasti tegema.

Esiteks seepärast, et haige ise saaks kontrollida, mida tema kohta on kirjutatud ning teiseks sellepärast, et töövõime hindamisel saaks sellest süsteemist haige kohta andmed kätte. Kui seda tehtud ei ole, siis tuleb arsti telefoni teel küsitlema hakata ning haige terviseprobleemide kohta andmeid pärida, mis aga jätab võimaluse ebaaususeks, analüüside tulemuste varjamiseks, vassimiseks ning see on lubamatu. Seetõttu peaks andmed olema e-tervisesse sisestatud, kättesaadavad ja nähtavad, see jätab väiksemad võimalused pettusteks.

Arsti mitte usaldada pole küll ilus, aga elu on juba selline. Käisin hiljuti arsti juures, mulle oli vaja teha ultraheli, arst ja õde rääkisid omavahel vene keeles, aga mina vene keelt mõistan hästi, niisiis ma sain aru, mida nad rääkisid. Arutasid numbreid, mis näitasid probleemi olemasolu ja et näidud ei olnud head. Vahepeal üks ütles teisele, et mis sa teed ning vaatas arsti imeliku näoga, nagu oleks see kas midagi valesti teinud või midagi vassinud.

Õde asus ise masina taha, kuulsin numbreid ning arst kõrval kommenteeris, ei, see näit mulle ei meeldi, ei, see on liiga palju ning lõpuks peale pusimist ütles arst, et las näit jääb nii ehk sain aru, et oli vaja saavutada teatud tulemus, teatud näit.

Tulemus lasti välja, mulle seda ei näidatud, mis see tulemus oli, öeldi lihtsalt, et kõik on korras, kuigi ma tean täpselt, et mul olid näidud küllalt halvad. Igatahes arsti ja õe omavahelisest jutust tundus, et neil oli vaja kellelegi teatud põhjusel näidata teatud ultraheli tulemusi, sest mis mõttes, see tulemus mulle ei meeldi, nagu arst ütles? Ultraheli ongi selleks ju, et saada aus tulemus ja hinnang, mitte et seda kuidagi püüda näidata teisena.

Vaadake ise, maailmas sureb palju haigeid vale ravi või hoolimatuse tõttu, elu on üks riskantne asi.