"Kuidas looduslik Lubjamägi eraomandisse sattus," ei mõista üks elanik. Teise kohaliku sõnul oleks võinud vald ise käivitada projekti, teha selline lõbustus kas tasuta või normaalse hinnaga. Nii mõnegi lapsevanema arvates on ebaõiglane, et kogu mäe ulatuses pole võimalik enam lihtsalt kelgutada. "Mina sain ka varem nii aru, et vald loob rahvale võimaluse talispordiks. See, et laenutus ja tõstuk on tasuline, on arusaadav. Aga kuidas saab teha tasuliseks mäel viibimise kogu ulatuses," on viimsilane nõutu.

Kohe avatava Vimka mäepargi kodulehel seisab, et tund mäel maksab 12 eurot, kolm tundi 18. Päevapilet täiskasvanule on 21 eurot. 7-12 aastased noored ja 65+ vanuserühm saavad natukene odavamalt. Suusavarustuse komplekti laenutuse hind algab 10 eurost. "Hakkab olema ikka samasugune elitaarne ajaviide, enamusele jõukohane paar korda kuus maksimum, kui tegemist on 4-5 liikmelise perega," kirjutab üks kodanik Facebooki arutelus.

"Üheks olulisemaks hinnakujundajaks on vajaminev/tehtav investeering. Talved soojenevad aasta aastalt ning süstemaatiliselt on vaja täiendada kunstlume süsteeme, et inimesed mäespordi alasid üldse harrastada saaksid. Tänu Viimsis lähedal asuvale merele on sügis/talvised temperatuurid märgatavalt soojemad kui sisemaal," selgitab hinna kujunemise tagamaid Äärmusliku Spordi AS juhatuse liige Priit Tammemägi.

Tammemägi tutvuste kohaselt on kasutusel uusim ja innovatiivseim tehnoloogia ning Viimsi mäeparki rajatud süsteemi võimsus ühe ruutmeetri kohta ületab ilmselt isegi Šotsi olümpia mängudeks tehtud mega investeeringut.

Viimsilaste sõnul on hinnad sama kõrged, mis ka teistel eesti popimatel mäenõlvadel. "Rajatav Viimsi Mäepark on Kuutsemäe ja V-Munamäe suusakeskustest “väike veli”. Need kaks keskust moodustavad Baltikumi suurima mäesuusapiirkonna millele 400 km raadiuses ei ole nõlvade arvu ja pikkuse ning pea 10 000 inmeseni tunnis küündiva tõstukikapasiteedi osa midagi vastu panna. Kuutsemäe ja Munakas töötavad juba aastaid ühise piletisüsteemiga ja nüüd lisandub sinna ka Vimka," selgitab Tammemägi.

"Vald ei räägi hinnakirja läbi ega sekku operaatori majandustegevusse. Mäepargi hinnakirja kujundab operaatorina Äärmusliku Spordi AS. Viimsi vald on teinud Äärmusliku Spordi AS-le küll ettepaneku kokku leppida soodushinna valla haridusasutustele ja lastele. Läbirääkimised sellel teemal alles käivad," selgitab Viimsi vallavalitsuse kommunikatsioonijuht Liia Ringo Delfile.

Ringo arvates on Lubjamäele rajatava vabaajakeskuse rajamine hea näide avaliku ja erasektori koostööst Viimsi vallas. "Lubja suusamäele on plaanis rajada valgustusega kaasagne suusamägi, tuubipark, Snowpark, lumelaudurite ja freestyle suusatajate ala. Oma äriplaani kohaselt plaanib Äärmusliku Spordi AS Lubja mäel korraldama hakata tegevusi ka suvisel hooajal. Näiteks plaanitakse võtta kasutusse spetsiaalsed ratastel kelgud või kardid ja mägiautod. Täiendavate atraktsioonidega on kavas lisada köiel laskumine (Sky Dive)," tutvustab Ringo lisaks talvisele mäepargile suviseid Lubja mäe sportlikke võimalusi.

Viimsilaste mure lihtsalt kelgutamiseks on Äärmusliku Spordi AS juhatuse liikme Priit Tammemägi sõnul natuke üllatav, sest ainult 3-4 aastat on mägi võsast vaba. "Samuti on viimased neli talve mäletatavasti praktiliselt lumetud olnud nii, et mingites suurepärastest kelgutamisvõimalustest rääkida ei saa. Küll aga on Viimsi Mäepargi üheks osaks kelgu/lumerõngamägi, mis näeb hetkel välja alljärgnev."

Tammemägi looda kelgumäele järgmisel nädalal ka kunstlund toota, siis peaks kõik rohkem kui hästi olema. "Alates ehituse algusest eelmise aasta lõpul on objekti viimsilased pidevalt külastanud ja jõudu soovides pärinud, et millal juba mäele saab. Seega julgeks arvata, et tegemist igati positiivse ja oodatud ettvõtmisega," ütles Tammemägi Delfile.

Viimsi vallavalitsuse kommunikatsioonijuhi sõnul jääb valla elanikele alati võimalus tulla suurte ja väikeste talverõõmunautijatega mäenõlvale mõisapargis Laidoneri muuseumi lähistel.

Hea lugeja! Kas selline hinnakiri on talverõõmude eest liiga krõbe hind? Jaga oma mõtteid aadressil rahvahaal@delfi.ee või kommentaariumis!