Ühisaktsioon on ellu kutsutud, et koos saata globaalsesse infovälja palve vee, Maa ja põlisrahvaste kogukondliku elu toetuseks kõikjal üle kogu maailma. Toetustunnike algab täna õhtul kell 23, esimene pooltund on vaikust ja meditatsiooni, teine pooltund pühendatakse palvele: me seisame oma vee, oma Maa ja oma järeltulijate eluõiguste eest.

Vaata lähemalt ühisaktsiooni kohta kodulehelt praywithstandingrock.com ja osale ka petitsioonis Obamale, kus palutakse peatada Dakota Accessi naftajuhtme ehitamine. Petitsioonile on tänaseks allkirja andnud üle 310 000 inimese, eesmärgiks on koguda miljon häält. Oma panuse saad anda lehel standwithstandingrock.net (muide ka Change.org on samateemalise petitsiooni algatanud).

Teemast teavitamisele saad kaasa aidata ka sellise väikese detailiga, kui lisad oma sotsiaalmeedia postitustesse märgi #noDAPL ehk "Ei Dakota Accessi torujuhtmele", see saadab omapoolse signaali sotsiaalmeedia algoritmi.

Meedia märkab valu ehk Standing Rocki käsi

Selleks, et meedia tähelepanu põliselanike jaoks eluliselt üliolulise teema poole pöörduks, on kahjuks olnud vaja ikkagi vägivallailminguid: nädala algul tekkis rahumeelsete protestijate ja Dakota Accessi ärihuve kaitsvate relvastatud politseinike vahel kokkupõrge, mille käigus sai korralikult vigastada New Yorgist pärit keskkonnaaktivist Sophia Wilansky, keda ähvardab selle tulemusel vasaku käe kaotamise oht. Arstid tegelevad temaga, samal ajal aga väidab Dakota politseiesindaja, et see olla naise enda süü. Wilansky isa Wayne aga, kes oli sündmuste toimumise ajal seal kõrval, räägib ajalehele The Guardian, et tema tütar sai pihta politsei poolt tulnud šokigranaadiga.

Tänu sellele kurvale sündmusele kajastus teema lõpuks esimest korda ka Aktuaalses Kaameras ja ERRi uudisteportaalis, kus võetakse kenasti kokku ka kogu teema olemus: "Siuud leiavad, et kui USA valitsus nad kord juba reservaati ajanud on, siis võiks jätkuda põlisrahva vastu niigi palju austust, et reservaadis asuvaid pühapaiku ja joogivett ärihuvidele ohvriks ei tooda. Seda enam, et siuudele endale pole torujuhet üldse vaja, nemad saavad suurepäraselt hakkama päikese- ja tuuleenergiaga ning nende asulad pole isegi riigi elektrivõrku ühendatud."

Alates septembrikuust on oma maa ja vee ja põlisõiguste eest seisvaid tuhandeid siuusid ja nende toetajaid Dakota politsei korralikult kiusanud. Ehkki Standing Rocki siuu-indiaanlaste hõimujuht Dave Archambault II on korduvalt kinnitanud (viimati näiteks Vice'ile antud intervjuus), et nad ei taha vägivalda ega sõdida, vaid rahumeelselt oma õiguste eest seista, siiski käitub hambuni relvastatud politsei protestijatega üsna jõuliselt. Kasutatud on pisargaasi, kummikuule ja -nuiasid, heli- ja valguse terrorit, helikopteritelt kemikaalide allapritsimist, koerte kallale ässitamist, šokigranaate, droone, arreteeritakse protestijaid, kohal ollakse soomukite ja täisvarustusega ning viimased uudised räägivad sellest, et politseijõud ehitavad protestijate laagritele ümber tarad - panevad nad niiöelda kohapeal piiratud alasse kinni ja alates 5. detsembrist sinna enam kedagi väljaspoolt ligi ei lase.

Globaalne toetus on suur, aga rahajõmme see ei heiduta

Kuidas Dakota Accessi vastuolulise naftajuhtme ehitamise saaga kronoloogiliselt kulgenud on ja millised on sündmuste tagamaad, saab lugeda loost Kui raha võim astub pähe ehk Dakota Access'i naftajuhtme ehitus - kes, mis ja kus?.

Tänaseks päevaks on terve plejaad nimekaid tegelasi teemale tähelepanu pööranud ja püüdnud juhtida tähelepanu põlisrahvaste suhtes rakendatavale ebaõiglusele, aga Dakota Accessi ei näi see absoluutselt kõigutavat - nende käes on raha ja võim ning politsei jätkab protestijate kiusamise, laagrite tarastamise ja inimeste arreteerimisega.

Senaator Bernie Sanders pidas julge ja inspireeriva kõne, kus rääkis, et: "Sadu aastaid on Ameerika põliselanikke petetud, neile valetatud ja neilt eemaldatud nende õigused. On aeg uueks lähenemiseks põliselanike suhtes - tuleb peatada naftajuhtme ehitamine läbi nende maade ning austada indiaanirahva õigusi.

Waterkeeper Alliance'i president ja raadiosaate "Ring of Fire" autor Robert F. Kennedy Jr rääkis pressikonverentsil sellest, kuidas Dakota Accessi tegevus on illegaalne. "Ma olen üle kolmekümne aasta tegelenud selle teemaga ja võin öelda, et nende tegevus on ebaseaduslik. See, mis siin toimub, on kuritegu, millel on reaalseid ohvreid." Vaata tema sõnavõttu ja lähemaid seletusi olukorra kohta:

Näitleja ja aktivist Jane Fonda käis koos teiste tuntud tegelastega Standing Rockis protestijatele tänupüha õhtusööki serveerimas. "See on viimaste aastasadade suurim ühisrinne, kus nii palju hõime on ühinenud palves ja rahus ja vägivallatuses, et kaitsta oma püha maad ja vett," tõdeb Jane Fonda. Standing Rockis toimuvat on nimetatud ka indiaanirahva laulvaks revolutsiooniks - nende jaoks on väga oluline, et protestid on rahumeelsed.

Staare, kes on Standing Rocki looduskaitsjatele avalikult toetust avaldanud, on veel: vaata näiteks Susan Sarandoni kõnet sellest, kuidas inimesi ei tohi nii kohelda:

Muusik Neil Young tähistas oma 71. sünnipäeva Standing Rocki reservaadis kontserdiga; filmi "The Avengers" staarid Samuel L. Jackson, Mark Ruffalo, Chris Evans ja Chris Hemsworth kutsusid ühiselt oma fänne üles kirjutama alla petitsioonile lehel standwithstandingrock.net, mis peataks Dakota Accessi ehitamise läbi indiaanlaste reservaadi; peagi linastuva superkangelaste filmi "Justice League" näitlejaskond Ben Affleck, Ray Fisher, Gal Gadot, Jason Momoa ja Ezra Miller tegid toetusklipi indiaanirahva laste ja noorte poolt initsieeritud kampaaniale Rezpect Our Water, mida saab toetada aadressil sacredstonecamp.org, laulja Katy Perry, näitlejad Leonardo DiCaprio, Orlando Bloom, Kerry Washington, Alyssa Milano, Shailene Woodley ja teised toetavad oma sotsiaalmeedias Standing Rocki protestijaid ja paluvad võimudel naftajuhtme ehitamine peatada. Sel pühapäeval, 27. novembril toimub heategevuskontsert, kus esinevad Jackson Browne, Jason Mraz ja Bonnie Raitt ning mis Dakota kogukonnaraadio KLND vahendusel kogu maailmani jõudma peaks.

Päeval, mil Trump trampis Ameerika presidendiks ja Eestis pöördus valitsuse võimuratas ehk 9. novembril toimus Tallinnas USA saatkonna ees Eesti põlisrahva poolne rahumeelne toetusavaldus Standing Rocki looduskaitsjatele. Filmitegija Kristiin Kõosalu püüdis Euroopa indiaanlaste palve ja meeleolud videopildile:

Näitleja Mark Ruffalo ja Native Renewables looja Wahleah Jons annetasid Standing Rocki laagritele päikesepaneele, et indiaanlased saaksid end laagrites elektriga varustada. Hiljuti algatati ka huvitav aktsioon #bankexit, kus kutsutakse üles lõpetama koostöö pankadega, kes toetavad Dakota Accessi torujuhtme rajamist - Norra suurim pank DNB näiteks juba müüski ära oma osaluse selles projektis.

Loe ka The Guardiani ülevaadet Standing Rocki saagast ja vaata videot olukorrast Standing Rockis:

Mida saad sina indiaanirahva ja looduskaitsjate toetuseks teha?


Toimetas: Ingrid Peek