Nõustuda tuleb, et NATO sõdurite saabumine iseenesest kaitsevõimet (heidutust) kasvatab, aga ei ole mingit vahet, kas see sõdur on siin koos tanki või taskunoaga.

Tank, veel vähem kalli raha eest ostetud jalaväe soomusmasinad, on meid reaalsest ähvardava ohu vastu täiesti kasutud rauakolakad. Kindlasti on nendega vahva Eesti looduses ringi kihutada ja metsloomi hirmutada, aga meid ähvardab oht õhust ja merelt.

Tankiga ei kaitse meid ei lennukipommide ega tiibrakettide vastu. Vähe sellest, tank on tänapäeval võimetu isegi "metsavendade" vastu. Idasuunas on lisaks tankide teedel ees ületamatud veekogud koos ainsa sillaga Narvas. Ei suuda ette kujutada, kuidas üks rasketank meid tõsises kriisiolukorras kaitseks. Kui me just Lätit rünnata ei taha, siis pole nende tankidega siin mitte midagi peale hakata.

Ka Eesti kaitseväel on olemas erinevad rakstiseadeldised (Mistral), mis on lihtsasti teisaldatavad ja mille käsitsemisega saab hakkama 1-2 meest. Sellise "toru" saab viia igasse metsatukka kasvõi hobusega ja peita põõsasse igas metsatalus.

Me oleme näinud seda, mis toimub tänastes sõjakolletes. Hinnanguliselt on ainuüksi Süürias "põõsast" puruks lastud sõdivate poolte sadu kui mitte tuhandeid tanke. Seda on teinud olematu väljaõppega talumehed. Ja need on olnud tankid, mis on eelnevalt tulistanud oma riigis asuvaid linnu ja külasid, mitte pole pakkunud kaitset rakettide ega pommide eest.

Ärge kulutage maksumaksja raha tankide ja muude soomusmasinate ostuks rohkem, kui vaja siseriiklikult korra hoidmiseks. Need kallid kolakad on ainult sihtmärgiks ja meid karvavõrdki ei kaitse. Ostke sadu kordi odavamaid raketiseadeldisi, mis juba ammu-ammu järele proovitud ja efektiivsed (näiteks TOW e. BGM-71) ja võõrustage sõprade mere- ja lennuväge. See on kõik, mis me saame täna enda reaalseks kaitseks paluda NATOl teha.