1. Mis on selle hiigelsuure eesoleva varikatuse praktiline otstarve? Kuna ta on 15 meetri kõrgusel ja esiotsaga üles püsti, siis ei suuda ta õieti takistada isegi tuulega kaldu sadavat vihmasadu. Vanad eestlased oskasid oma rehielamutele teha ikka teistpidise kaldega katuseräästad ja isegi madalamal kui inimese pikkus.

2. Miks on ees nurkades näha olevate seinte klaaspaneelid täpselt sellised õnnetused nagu Tallinna vabadussamba klaaspaneelid (mingi klaasisodiga täidetud, suurte poltidega kinnitatud ruudud)?

3. Hiigelsuure mahuga hoone, mille põrandal hõredalt ja kaootiliselt laiali üksikud väikesed eksponaadid. Lisaks ekraane ja silte rohkem veel kui eksponaate.

4. Hoone alguses olev fuajee on suurem kui kogu ülejäänud näitusesaal. Hoone algusotsa kõrgus nagu kirikul, kõik soojus tõuseb üles lae alla, kus kellelgi sellest kasu pole.

5. Kokkuvõttes kõle, robustne, ilmetu nagu mingi Kesk-Euroopa suure lennujaama ootesaal. Eriti, kui võrdleme tõeliste Eesti rahva majadega, mida näeme Tallinnas Vabaõhumuuseumis, kus kest ja sisu on autentses vastavuses. Siin uues ERMis aga sisu kaob kesta grandioosse kolossi põrandale lihtsalt ära.