Hiiumaalt mandrile sooviv Delfi lugeja ootab juba rohkem kui neli tundi praamijärjekorras, kuigi viibib sadamaalal. Lugeja saabus Heltermaa praamijärjekorda juba enne keskpäeva. "Jäin täpselt sadama väravate taha, broneeringut ei omanud. Olin väikese ootamisega arvestanud. Seal öeldi, et territooriumile saab alles 13.40 ja invaliididel on eesõigus," kirjeldas lugeja esialgset olukorda.

"13.30 väljunud praam võttis rahva peale. Saime territooriumile üldjärjekorra keskele. Mõtlesime, et suurepärane uudis, 15.15 praamile mahume kindlasti, sest kogemus ütleb seda. Broneeritakse ju ainult osa praamist (70%). Broneeringuread lasti 15.15 väljuvale praamile peale, kuid üldjärjekorrast sai peale ainult hinnanguliselt kümme autot, mõni vähem, mõni rohkem. Liikusime ehk paarkümmend meetrit edasi. Kusjuures minust kaks autot eespool on autod, mis olid juba 13.30 väljuva praami järjekorras siin territooriumil sees," selgitas mees.

Tuulelaevade infotelefonilt küsides vastati praamijärjekorras olijale, et selline ootamine on põhimõtteliselt normaalne - praamile lastakse A-kaardi ja eelisjärjekorra omanikud ning invaliidid. "Ma saan aru, et oleksin järjekorras kuskil kaugel oodanud, kuid territooriumil sees?"

Sel nädalavahetusel toimus Hiiu kala ja õlle festival Kassaris, Hiiumaa V rattamaraton Malvastes ning saunabussipidu Männamaal.

Tänasest muutus praamide sõidugraafik tunduvalt hõredamaks

Teateid pika järjekorra kohta tuleb ka Muhumaalt Kuivastu sadamast.

"Kuivastu-Virtsu liinil sama lugu kui Hiiumaal. Ilmselt tuleb kokku umbes neli tundi istuda. Olen kaks tundi juba istunud ja kaks tundi läheb kindlasti veel!" kirjeldas üks mandrile pääsemist ootav reisija.

Saare- ja Hiiumaaga ühendust pidav Väinamere Liinid teatas, et 20. augustist ehk eilsest lõppevad Väinamere parvlaevaliinidel suvised kolme laeva graafiku. See tähendab seda, et Rohuküla-Heltermaa liini jäid alates tänasest teenindama parvlaevad Regula ja St Ola.

Kuni 20. augustini on nädalane reiside arv 170, millest 24 reisi tegi parvlaev Harilaid. Vastavalt tellimusele jätkub 28. augustini sõidugraafik 146 reisiga nädalas.

Kuivastu-Virtsu liinile jäävad kuni Väinamere Liinide lepingu lõppemiseni ehk 30. septembrini sõitma parvlaevad Hiiumaa ja Ionas. Reiside arv langes alates tänasest seniselt 408 reisilt nädalas 300-le reisile.

Operaatorfirma Tuulelaevad kinnitusel toimuvad täna Heltermaa-Rohuküla liinil reisid niikaua, kuni kõik sõidukid on üle veetud.

Järjekord poolteist kilomeetrit

Mõne aja pärast saabus Delfile teade paar tundi praami oodanud naiselt, kelle sõnul on Heltermaale tekkinud juba umbes 1,5 kilomeetri pikkune järjekord. Lugeja arvates on pika järjekorra põhjuseks see, et keset augustit mindi üle talvegraafikule ja liinilt võeti ära praam Harilaid.

Lootus täna mandrile saada on olematu ja sadam ei suuda mitte mingit adekvaatset infot toimuvast ja praamile saamise tõenäosusest anda.
Praamijärjekorras ootav naine

"Lootus täna mandrile saada on olematu ja sadam ei suuda mitte mingit adekvaatset infot toimuvast ja praamile saamise tõenäosusest anda. Samuti ei ole koostöövalmid teenindava ettevõtte infoliinid," rääkis naine.

"See on ebanormaalne olukord, sest järjekord liigub vaid paarikümne meetri võrra ja kõik eelbroneeringud olid välja müüdud kolme nädala eest. Miks ei teenindata saari kui ilmselgelt on nõudlus!?" küsis naine.

Viis tundi ootamist

"Jõudsime täna Heltermaa sadamasse kell 12.00.Bronni meil ei olnud, saime üldjärjekorra teise rea keskele.13.30 praamile me ei mahtunud. Olime 11- nes auto, kes maha jäi. Järgmine praam Regula väljus kell 15.15. Ka sellest jäime maha!" kirjeldas üks järjekorras olnu.

"Peale sai kolm rida bronni, väidetavalt 69 autot ja vaid 7 autot üldjärjekorrast. Kuidas selline asi on võimalik? Vihased mahajääjad läksid asja uurima kassasse. Selgus, et pühapäeva õhtupoolikuti pidigi olema tavaline ülebookitud praamid ning lapsinvaliidi ja Jetoili sooduskaartidega ette trügijad," jätkas ta.

"Meie saime lõpuks 17.00 praamile, istudes kõik need tunnid autos kahe lapsega, kellest ühel on täna sünnipäev ning kodus külalised ootamas. Aitäh Tuulelaevad ilusa sünnipäeva kingi eest!" ütles nördinud praamireisija.

Praamijärjekord Heltermaal
Praamijärjekord Heltermaa sadama lähistel pühapäeva õhtul
Praamijärjekord Heltermaa sadama lähistel pühapäeva õhtul

Hea lugeja! Kui juhtud olema parasjagu Heltermaal või Kuivastus praamijärjekorras, siis jaga oma kogemust ka teistega. Kirjeldused, fotod ja videod on oodatud aadressile rahvahaal@delfi.ee !