"Omanikuga on aga see jama, et on pikal töölähetusel Jaapanis ja ID kaarti kaasas ei ole. Kui ma esitasin päringu, et miks ei saadetud arvet omanikule siis seda ei põhjendatud. Öeldi vaid, et vastutaval kasutajal on samasugused kohustused kui omanikul! Kui mul on kohustused samad, siis miks mul ei ole samasuguseid õigusi ja ma ei saa sõidukit ise ajutiselt arvelt maha võtta," on lugeja nõutu.

Liikluskindlustus on kohustuslik kindlustus kõikidele liiklusregistris registreeritud sõidukitele ja haagistele. Autol, mootorrattal, mopeedil ja ka haagisel peab olema tehtud liikluskindlustus. Liikluskindlustuse Fond (LKF) peab valvet ja teavitab sundkindlustuse tekkimisest või tekkimise võimalusest kindlustuskohustusega isikut e-posti, selle võimaluse puudumisel tavaposti teel.

Mart Jesse, Eesti Liikluskindlustuse Fondi juhatuse esimehe sõnul on tegu arvatavasti möödarääkimise ja arusaamatusega. "Ilmselt on kuskil kommunikatsioonihäire, sest omanik ja vastutav kasutaja on kaks erinevat isikut, millest mõlemal on küll oma õigused ja kohustused, kuid need ei ole sugugi mitte ühesugused. Sõidukiga tehingute tegemise, sh. ajutiselt või alaliselt liiklusregistrist kustutamise õigus on ainult omanikul. Vastutav kasutaja on isik, kes kasutab sõidukit kasutuslepingu alusel ja on kantud mootorsõiduki eest vastutava kasutajana liiklusregistrisse," ütles Jesse.

"Arve saadetakse kindlustuskohustusega isikule. Vastutav isik kantakse registrisse omaniku ja isiku vabatahtliku kokkuleppe alusel ning sellega kaasneb paraku mitte vaid õigus sõidukit kasutada, vaid ka mitmed teised õiguslikud tagajärjed. Sundkindlustust reguleerivad liikluskindlustuse seaduse § 60 – 68," selgitas Jesse.

Antud olukorda saab Jesse sõnul lahendada mitmel viisil: Omanik saadab vastutavale kasutajale volikirja, mille alusel saab viimane teha vastavaid registritoimingud liiklusregistris või omanikule saadetakse ID kaart, mille alusel ta saab teha toimingud Maanteeameti kodulehel.

Eesti Kindlustusmaaklerite Liidu juhatuse esimees Igor Fedotov ütles, et kindlustuskohustuse täitmise eest vastutab kindlustuskohustusega isik, kelleks on sõiduki omanik või kui registreerimistunnistusel on märgitud vastutav kasutaja, siis vastutab tema. Kui kindlustuskohustus on täitmata, rakendub sundkindlustus.

"Sundkindlustuse puhul on kindlustusvõtjaks kindlustuskohustusega isik ehk siis antud näite puhul vastutav kasutaja. Kindlustusmakse tasumise kohustus on kindlustusvõtjal. Seega, saatis arve LKF just vastutavale kasutajale ja mitte sõiduki omanikule. Kiireks lahenduseks oleks sõidukile sõlmida 1 päevaks kindlustus ja järgneva 12 kuu jooksul pole kindlustuskohustust. Sõiduki arvelt maha võtmisega tegeleb maanteeamet," selgitas auto kindlustuskohustuse täitmise vastumisest Fedotov.

"Arvatavasti ongi kogu segadus tekkinud olukorras, kus vastutav kasutaja on eelnevalt sõlminud liikluskindlustuse poliise, mistõttu nüüd ka sundkindlustuse arve saadetakse temale," selgitas Eesti Kindlustsmaaklerite liidu juhatuse esimees Delfile.