Reklaamides saame näha, nagu oleks tegu super lõõgastusvahendiga, mis kõik probleemid kui nõiaväel unustada laseb ja elu ongi chill ja trall. Varsti on raske leida inimest, kes ei teaks mõnda inimest, kes oleks alkoholi küüsis, olgu ta siis pereliige, sõber, tuttav või tänaval vastu tulev võõras. Vaadake ringi kui palju on põhja käinud inimesi ja hakake põhjustest rohkem rääkima. Kas sinna tänapäeva noored jõuda tahavadki? Mis on üldse alkoholism? Millest see tuleb? Miks inimesed selle lõksu kergelt langevad ja sinna kinni jäävad, ohverdades kõik muu enda ümber selle jaoks?

Üks osa on kindlasti geneetikal, aga seda ei saa tuua ettekäändeks, et keegi esivanem on ees alkohoolik olnud, mis siis niiviisi edasi kandub. On olemas suurem oht, aga valiku teeb igaüks ise. Mind on alati hämmastanud, et inimesed valivad sama tee, mida on nähtud kõrvalt pikka aega oma vanema või kellegi teise näol. Miks valitakse endale sama saatus lüüa käed viinakuradiga ja teenida seda jäägitult? Kõik, kes süüdistavad teisi inimesi kellegi alkoholismis, siis teadke, et mitte keegi teine ei tõsta pudelit kellegi suule, selle valiku teeb igaüks ise! Mitte keegi teine ei saa viia kedagi halvale teele, selle valiku teeb igaüks ise! Mitte keegi teine ei sunni elama kedagi sellist elu, selle valiku teeb igaüks ise! Mitte keegi teine ei sunni kedagi valetama, ega alt vedama oma lähedasi, tööandjat jt, selleks, et saaks juua - selle valiku teeb igaüks ise! See nimekiri on lõputu ja tegelikult kehtib kõikide sõltuvuste kohta! Igaüks valib ise endale tee, mida mööda käia, inimesed enda ümber, kellega suhelda ja elu, mida elada.

Joodikutele: lõpetage see teiste süüdistamine oma hädade pärast, sest kõik saab siiski alguse teist endast - sina ise oled selle kõige põhjus, sinu enda tehtud otsused ja valikud. Põhjuseid leiab alati, mis järjekordselt ajendab kedagi klaasi tõstma, mille tagajärjel tsüklisse kukutakse mitmeks päevaks, nädalaks, mõni isegi kuuks. Asi ei ole ju tegelikult põhjuses, neid leiaks igaüks, asi on vajaduses alkoholi järele, mida nimetatakse sõltuvuseks. Tunnista, et oled alkohoolik, joodik, kes vajab alkoholi, kuna sellest chill-trall lõõgastusest on saanud üks igapäeva õudus, millega tegelemiseks sul jaksu ega iseloomu ei ole.

Nõrk oled, et ei suuda oma selga sirgu lüüa ja teha õigeid valikuid. Keegi teine ei saa elada sinu eest, ega teha sinu eest otsuseid. Keegi teine ei vastuta sinu elu eest, seda teed sina ise. Ära ole selline saamatu, kes ei suuda oma elu korda seada, kartes teiste abi paluda. Neela oma põhjendamatult kõrge ego ja uhkus alla. Nõrk oled, et ei taha tunnistada endale oma haigust ja sõltuvust. Vaata peeglisse ja ole enda vastu aus, sest teistele võid ju valetada, mõelda vabandusi välja, aga ennast ei ole mõtet petta - enda eest ei ole veel keegi saanud põgeneda!

Seni kuni ei tehta otsust ennast muuta, oma elu muuta, otsida abi, lubada teistel end aidata, seni, kallis inimene, ei muutu miski. Egoist ja rumal oled, et lähtud vaid enda vajadustest, hoolimata, mida sa teistele sellega põhjustad. Oma lastele, perekonnale, vanematele, sõpradele, tööandjale jne. Need lõputud altvedamised, valed ja lubadused, mida süüdimatult teele lennutatakse ja millest vaid murdosa läbi suure häda täidetakse. Kes sinusugust usaldama peaks? Kes peaks tahtma sinusugusega suhelda? Kes peaks sinusugust austama, kui sa iseennastki ei austa? Kes peaks suutma sind armastada, kui sa iseennastki ei armasta?

Sa oled tola, kes ei oska hinnata elu võimalusi, inimeste hoolivust, armastust ja abivalmidust. Sa vaid sülitad kõikidele näkku ja seda kõike sellepärast, et sa saaksid juua, oma järjekordse doosi kätte, mis sind taas sellesse keerisesse aina sügavamale kisub, ja sa isegi ei tee selleks midagi, et sealt välja saada. Kõikidele abistajatele: ärge nähke vaeva joodikuid muuta ja aidata, kui nad ise seda ei taha. Kui inimene ise ei taha tunnistada endale probleemi, oma elu parandada jne, las läheb seda teed - tema õigus valida, kuidas oma elu elab. Jah, saan aru, et on raske kõrvalt vaadata, aga ärge rippuge nende küljes kinni, ega rikkuge enda elu sellega, sest kokkuvõttes olete nende silmis veel süüdi ka, kuna teie pärast nad "peavadki" jooma. Põhjustate neile vaid stressi....uskuge, põhjuseid on väga absurdseid.

Andke endid vabaks ja lubage enda ellu inimesed, kes teid õnnelikuks teevad, austavad ja armastavad. Austage endid ise, lubades endal olla õnnelik. Teie õigus on endale valida ka meelepärane elu, ka see on valik. Oled ise õnnelik, kiirgad seda ka välja. Laske lahti kõikidest inimestest, asjadest ja olukordadest ja näete, kuidas on kergem elada. Te ei pea seda meeletut taaka endaga kaasas vedama, te ei pea kandma mitte kellegi tegude ega valikute eest vastutust, kui just ei ole tegu enda lapsega alla 18.a. Kui keegi tahab juua, las joob, aga see toimugu ikka sellisel juhul sinust eemal - mingu oma teed! Siga leiab igalt poolt pori ja te ei suuda iialgi kõiki neid inimesi eemale ajada, keda nad ligi tõmbavad - sellisel juhul võitlete tuuleveskitega.

Sa tõmbad ligi seda, mis sa ise oled. Ole sina selline, mida sa oma ellu soovid! Ära ole ka see teistel sabas lonkiv, ennast alandav inimene, kes püüab kedagi vastu tema tahtmist aidata, sest see ei ole abi. See on miski, mida sina tahad, aga tema mitte ja sa ei saa muuta seda, lepi sellega. Ehk päästad sa selle inimese just sellise suhtumisega - sa vabastad ta enda ahelatest. Ennekõike aga aidake igaüks endid ise. Kõlab küll julmalt, aga vahel on tunne, mida kiiremini kõik joodikud end surnuks joovad, seda rahulikum on teiste elu. Igaüks, kes on pikalt teemaga kokku puutunud, saab sellest aru. Paraku meie ühiskond soodustab alkoholismi ja sellel õudusel ei näigi lõppu olevat ega tulegi.

Ma loodan, et edaspidi hakatakse rohkem tähelepanu pöörama alkoholiga seonduvale tegelikkusele ja ohtudele, mis selle kõigega kaasneb. Purustame selle illusiooni, millega püütakse alkoholist jätta kuvandit kui millestki lõõgastavast ja vajalikust osakesest elust. Oleme eelkõige ise eeskujuks kainele elule, tehes õigeid valikuid. Kevad on ilus aeg, kus terrassid söögikohtades püsti pannakse, päike paistab, on soojem ja inimesed naudivad eluolu. Kurb on see, et pea üle laua istutakse õlleklaasi taga. Päike paistab, mõnus chill. Kas te tõesti ei saa ilma selleta? Jooge vett või muud karastavat jooki. Mis naudingut pakub näiteks kuumal suvel alkoholi larpida, päike paistes lagipähe? Veerand randa tiksub gini, siidri, õlle ja mõned ka kangema saatel. Masendav!

Kallid inimesed, vaadake peeglisse ja hinnake oma vaated elule üle ja tehke selgeks, kes te tahate olla ja kuhu jõuda. Mõelge, kas olete praegu oma mõtete ja tegevusega sellel õigel teel? Kui seda kirja juhtub lugema inimene, kellel on alkoholismiga probleeme, siis tea, et sinu enda võimuses on seda muuta. Tee see otsus kohe praegu ära, ära oota homset, ülehomset, õiget kaaslast jne - KOHE! Tee seda iseenda pärast, sest kui teed seda teise jaoks ja tuleb tagasilöök, on põhjust kohe ka klaasi järgi haarata. Tee asju enda jaoks, et saaksid olla ise parem inimene, kaaslane, sõber, lapsevanem jne. Sinust endast saab kõik alguse ja enda elu otsused teed vaid ise ja see rool on sinu enda käes.Edu ja kainet mõtlemist!