"Tulin vanalt töölt ise ära ning läksin tööle hoopis teise valdkonda, mida olin kunagi ülikoolis õppinud. Kursust töötukassast ei saanud, aga alguses saime mina ja töökoht praktikatoetust vms. Sellest oli ka arenevale töökohale väga palju kasu, sest ma ei läinud n-ö tühjale kohale, vaid see koht tuli praktiliselt mul endal luua. Riigi kulu oli vast 1000-2000€, aga selle raha sai riik maksude näol praktiliselt juba selle sama praktika lõpuks tagasi. Hiljem oleme ühe töötaja juurde võtmisel sama meetodit kasutanud," räägib lugeja.

"Poeg käis tõstukijuhi kursustel, mis kestsid neli päeva. Ainult teooria – tõstukit nägi vaid pildilt. Sai igasuguste tõstukite juhtimise loa, isegi korvtõstuki. Tegelikult aga pole tõstukit juhtida saanud ja tööle sellel alal minna ei julge. Kursustest oli kasu ümmargune null, aga töötukassa maksis kursuse läbiviijale 400 euri," meenutab teine.

"Kasu oli muidugi, sest õppisin ala, mis mind huvitas ja millel oleksin meelsasti töötanud. Kuna pole enam verinoor ja samal alal nõuavad tööandjad varasemat töökogemust, aga keegi esimesena seda anda ei taha, siis paraku tõesti tööle sel alal ei saanud ja ei loodagi saada. Surnud ring ühesõnaga. Siiski sain meeldivas seltskonnas ja meeldiva tegevuse saatel aega veeta. Sealjuures maksti sõiduraha ja päevaraha," seletab kolmas.

"Mulle öeldi kohe ära, et selliseid koolitusi nad kinni ei maksa, mida mina oleksin tahtnud läbi teha ja mis mind oleks huvitanud ka. Minu jaoks mõttetu asutus. Enamus saab lõpuks tööle ikka tutvuse kaudu. Olin seal kusagil üle kuu arvel ja tänan ei," põrutab neljas.

"Mulle isegi ei pakutud midagi. Öeldi, et kui tahad tööd, mine turvameheks või kojameheks," kurdab viies.

"Selge see, et töötukassa pole huvitatud mõttetuid koolitusi kinni maksma. Mina käisin väga kvaliteetse koolitaja juures ja täpselt seda minu erialal vaja oligi. Olen väga tänulik ning kenasti uues töökohas ametis. Teistele aga positiivset meelt ja edu tööelus!" ütleb kuues.

"Olin ise aktiivne, otsisin väga hea koolituse, põhjendasin vajadust ja sain selle. Olen samuti töötukassale väga tänulik," on seitsmes nõus.

"Elektrikute iga-aastase täiendkoolituse maksis töötukassa kinni: tööohutus ja seadusandlus. Isegi linnaliini bussipilet maksti kinni. Aasta oli vist 2012," meenutab kaheksas.

"Isiklikult olen kasu saanud vaid oma hingele. Sain targemaks. Tööd saada aga lootusetu. Nagu keegi mainis: kui tutvusi ega õnne pole, siis pole lootustki normaalset tööd saada," nendib üheksas.

"Sain töötukassa kaudu õppida uue eriala, mida olin juba ammu tahtnud teha. Kirjutasin äriplaani ja sain ka rahastuse ehk ettevõtluse alustamise toetuse. Nüüd olen kolmandat aastat iseenda tööandja ja väga rahul. Kui ikka ise tead, mida teha tahad, ja suudad selle ka oma konsultandile ära põhjendada, siis saad ka vastava tulemuse," kinnitab kümnes.

"Minule ei pakutud Tartu töötukassas mitte midagi muud kui CV koostamise koolitust. Ühe lehekülje pikkuse paberi kirjutamise koolitus vältas neli tundi! Läbiviijaks oli verinoor tütarlaps, töötukassa oma töötaja. Koolituse käigus tuli välja, et ta on ise CV-d koostanud vaid ühe korra, kuna tegemist oli tema esimese töökohaga pärast gümnaasiumi lõpetamist. Vaat selline vägev koolitus!"

"Need koolitused polegi töötutele, vaid selleks, et luua koolitajatele töökohti. Mul üks tuttav pandi valiku ette: kas hakkad käima tikkimiskursustel või töötu abiraha enam ei saa. Käis ja tikkis nagu tola."

"Isegi hästi. Mõni aasta tagasi nende sellisel koolitusel ei võetud kellegi CV-d ette ega koostatud selle käigus ka ainsatki motivatsioonikirja ega üldse ühtki kandideerimisdokumenti. Kuulati juhendaja muljeid ja elu."

"Mina ei saa vinguda. Omal ajal, kui töötuks jäin, pakuti raamatupidaja kursust. Läbisin ja oli õnne – sain tööle kümneks aastaks, nii et on ikka kasu ka töötukassa koolitustest."

"Olen olnud kahel korral töötuna kirjas. Mõlemal korral olen avaldanud soovi läbida mõnda koolitust või omandada uut eriala ja mõlemad korrad on mind pikalt saadetud. Ei mingit koolitust – null! Öeldi, et ei saa ja kõik."

"Suur kasu oli. Otsustasin lisaks erialale ka valdkonda vahetada. Koolitus oli ka muidugi sigakallis ja selle saamiseks tuli veits pingutada. Sain juba esimesel koolituspäeval tööpakkumise samal kursusel osalenud ettevõtte juhilt. See viis järgmise kontakti ja projektini, sealt omakorda kolmandani, millest sai ka täistööajaga töökoht. Aasta pärast vahetasin. Nüüd viimased poolteist aastat uues kohas ametis. Kõik tänu töötukassa koolitusele. Samas, mu naisele isegi ei pakutud midagi. Mitte midagi! Tahtis oma äri alustada ja soovis ettevõtluse koolitust – null. Otse öeldi, et ei saa. Imelik. Inimene soovis ju omale ise töökoha luua."

"Sain raamatupidamise koolituse ja palju oli kasu. Väga hea õpetaja oli."

"Olen hetkel juba umbes kümnendat kuud töötu ja selles organisatsioonis väga pettunud. Leidsin endale sobiva koolituse, aga lühidalt öeldes saadeti pikalt ja pidin hoopis osalema kuskil tööklubis. Sealgi pidin koolitajat Eesti seaduste koha pealt korduvalt parandama, nii et tekkis küsimus, kes keda koolitab. Terve selle aja jooksul olen pidanud läbima mitu mõttetud koolitust, kus õpetatakse CV koostamist ja kaaskirjade kirjutamist. Mulle, kes ma olen töötanud kümme aastat juhiabina."

"Mind suunati samuti töötuppa, kümme korda ja korraga üle kolme tunni. Vastu vaielda ei saanud. Esimene tund oli mõnus ja seda võis kuulata, aga ülejäänud ajaraisk, sest olen varem juba käinud nii CV koostamise ja intervjuu andmise lühikursusel kui ka ülikoolis. See töötuba sobis neile, kes tõesti asjast midagi ei tea, ja selliseid oli ka. Konsultandid peaksid ikka eelnevalt analüüsima, et kellel mida tarvis on."

"Mina sain 2010. aastal töötukassa Tartu osakonna kaudu töökeskkonna spetsialisti akadeemilise koolituse Tallinna Tehnikaülikoolis. Kasu on sellest nii palju, et oskan nüüd end paremini kaitsta tööandjate eest, kes seadusi rikuvad. 2012. aastal sain lisaks soome keele kursuse algajatele – Emajõe keeltekoolis 120 akadeemilist tundi. 2013. aasta alguses samas koolis sama pika keelekursuse edasijõudnutele pluss Soome rohelise kaardi ja punase kaardi koolituse. Töötukassa poolt pakutud 2500 eurot koolitusraha kasutasin täielikult ära. Kohe kui noorim laps saab 18 ehk käesoleva aasta sügisel lähen Soome tööle. Loodan, et jõuan seal piisava pensionistaaži teenida, et ei peaks vanaduses virelema."

"Kõigepealt pandi mulle sinna sunniviisiliselt märge, et ma oskan vene keelt, sest ma lõpetasin kooli mõned aastad tagasi. Seejärel arvati, et ma ei vaja seepärast venekeele algkursust, kuigi see on ainus oskus, mida ma vajan."

"Käisin üheksa kuud töötukassa vahet. Lõpuks sain veel pragada ka, et miks ma seal nii kaua olen olnud. Alguses saadeti kahe nädala pikkusele kursusele, mis aitaks CV-d atraktiivsemaks muuta. Kasu polnud sellest midagi. Küsisin, et ehk on veel mingeid koolitusi saadaval, aga sain vastuseks suure "ei". Kursusel käimine oli muidugi tore vaheldus, aga tööd leida see küll ei aidanud."

"Abikaasa oli töötu ja kolm kuud töötukassas arvel. Suunati kohustuslikus korras koolitusele "Kuidas leida tööd". Kokku oli seal oma üheksa inimest ja pooled olid naised, kes siis kõvahäälselt muljetasid omavahel oma lastest, lastelastest, peenardest ja sellest, kuidas üks tahtis baleriiniks saada. Paberil paika pandud päevakava jäigi sinna, sest ühtki punkti sellest läbi ei võetud. Raha kulus kohvipausidele ja Kuressaare hotelli rendile."

"Ütlesin töötukassas, et minu õpitud eriala ei huvita mind ja et parema meelega õpiksin kellekski teiseks. Pakuti koolitusi. Valisin ühe välja. Siis aga pidin nimetama kohti, kuhu ma oma uue erialaga hiljem tööle lähen. No kust kohast ma teadma pean, kes mind hiljem kindlalt tööle võtab?"

"Mõned aastad tagasi jäin töötuks ja olin seal mõned kuud arvel. Tuttav tegi konkreetse pakkumise, et tee load ära ja saad kohe minu juurde müügijuhiks. Läksin siis sinna ja palusin, et võimaldataks B-kategooria koolitus. Vastus oli "ei". Laenasin raha, tegin load ära ja saingi tööle. Olen nüüd juba üle kahe aasta seal töötanud ja rahul. Töötukassa aga pigem mõnitas kui aitas."

"Suurim soov oli rajada oma ettevõte, kuid takistuseks teadmiste puudus raamatupidamises ja äri rajamises. Sain ettevõtluskoolitusele, mis oli 160 tundi pikk ja koosnes enamuses soovitustest selle kohta, kust netis materjali otsida ja ise läbi lugeda. Õnneks oli ka neid õpetajaid, kes lasid tunnis grupitööd teha. Paar kuud pärast koolituse lõpetamist tegingi oma OÜ. Kliendid olid loomulikult juba enne olemas. Äsja sain pangast OÜ pangakaardi kätte. Eks näis, kuidas läheb. Ettevõtlustoetust ei hakanudki taotlema, sest see sööb närvid seest – ikka uuesti ja uuesti esitatakse erinevaid nõudmisi. Teistel õppijatel jäi kahjuks oma firma tegemata, kuna puudub rahastus. Kokkuvõtteks: jube kahju, et töötukassalt ei saa muud koolitust kui oma algne eriala."

"Sain töötukassast paar aastat tagasi massööri koolituse. Öeldi kohe, et motivatsioonikiri peab ikka väga mõjuv olema, sest töötuid massööre on jube palju. Jäin endale kindlaks ja olen otsusega väga rahul. Kuna kodus sirgub sügava puudega poeg, ei ole mul võimalik pikalt kodust eemal olla. Teenin elatist ettevõtjana ja ei saa kurta. Endal peab olema pealehakkamist ja tahet tööd teha ning end reklaamida, siis on kõik korras. Kui paber käes, aga jääd koju passima ja ootama, siis ei juhtugi midagi. Olen töötukassale väga tänulik ja tunnen, et tegin õige otsuse."