"Õpetaja pani tunnihindeks ühe ja parandas veerandihinde kolmeks! Kui te arvate, et selline seik kasvatas enamasti viitele õppiva teismelise armastust kehalise kasvatuse vastu, siis eksite rängalt. Sellegipoolest sai tüdruk teisel poolaastal nelja kätte, aga aastahindeks pani õpetaja miskipärast ikkagi kolme.

Sel õppeaastal hakkas laps kehalise kasvatuse tundi vältima ja käis kohal ainult siis, kui oli tarvis sooritada hindelisi ülesandeid. Hinnete järgi oleks poolaasta eest pidanud saama kindla nelja, aga viimasel tunnil pandi päevikusse uus kaks, osavõtu eest, nii et kokku tuli jälle kolm.

Mind kui 45-aastase õpetajakogemusega vanaema vaevavad endiselt kodanikujulguse puudumisest tingitud süümepiinad, et ma seda asja juba eelmisel aastal koolis üles ei võtnud. Kogemus aga ütles, et võib sattuda vale inimese otsa ja teha nõnda lapsele kasu asemel hoopis kahju.

Üldiselt on kahju muidugi juba tehtud, sest viitest on saanud neljad ja huvi õppimise vastu langenud.

Selleks, et karistada last tema käitumise eest, on olemas hoolsuse ja käitumise hinded! Aine hindega karistades näitab õpetaja, et tema jõud ei käi plikast üle," leiab vanaema.