Oleme jõuludel samuti pidanud alati vanaemale külla sõitma. Kui mina ja mu vennad väikesed olime, oli see loogiline. Istusime autosse ja sõitsime vanaema juurde ühe perekonnaga (mu isal pole vanemaid ega ka õdesi-vendi Eestis, seega emapoolne pere on talle pühade ajal ainus). Nüüd, aastaid hiljem on olukord aga muutunud. Et kogu perega jõuludeks vanaema juurde saada, peavad kohale sõitma mitte viis, vaid 20 inimest ja seda mitte ühe, vaid kuue autoga! Palju lihtsam oleks vanaemal bussile istuda ja Tallinnasse sõita, aga ei… Oleks, et ta tahaks meile siis ise jõuluõhtusööki pakkuda või midagi, aga isegi kogu toidu peame me kohale viima. Oma kodudes valmis tegema, ära pakkima ja teise Eesti otsa sõidutama.

Nii minul kui mu vendadel on juba lapsed ja mu vanema venna tütrel juba oma pere ja väike laps, lisaks võtame kaasa mu mehe ema, kes vastasel juhul veedaks jõulud üksinda. Seega on meid päris suur kamp ja tarvis läheb kuut autot, pluss toidud ja kingid võtavad ruumi. Just nii, kingid tuleb ka Tallinnast Võrru sõidutada, seal avada ja tagasi linna sõidutada… Me ei tohi võtta kaasa ainult vanaema kinke, sest siis tunneb ta end imelikult”, ehkki ta ise ei tee kellelegi kingitusi jõuludel. “Teid on liiga palju,” ütleb ta. Seega, kuus autot sõidavad Tallinnast Võrru ja tagasi, mis teeb kokku umbes 3000 kilomeetrit autosõitu, selle asemel, et üks vana naine istuks bussile ja sõidaks Tallinnasse, kust me ta bussijaamas peale võtaks. Mis KÕIGE jaburam — päev enne jõule sõidab mu vend Lätist Eestisse ja võiks vanaema peale võtta, aga vanaemale see ei sobi. Tal pole isegi loomi, kelle eest ta hoolitsema peaks, aga päev varem laste ja lastelaste (ja lapselapselapse) juurde linna tulla ka ei sobi!

Ma saan täiesti aru vanavanemate külastamise vajalikkusest ja me teeme seda ka tihti, aga jõulud muudab selline korraldus äärmiselt ebamugavaks! Üks isekas naine ajab terve suure pere graafiku sassi ja jõulud pole seega mitte rahulikud, vaid üks suur asjade pakkimine, autosse tassimine ja organiseerimine. Isegi nõud peame me kaasa võtma, sest tal pole neid piisavalt. Ma kohe ei tea, olen seda teemat kordavalt tõstatanud (ja seda on teinud ka vennanaised), aga miski ei paista muutuvat!