Oled ilmselt palganud miinimumilähedase tasu eest tööle loodri, ja ta on harjunud tööd tegema nii, nagu ta on. Kui talle hakata praegu rohkem maksma, siis on kaheldav, et temast seetõttu parem töötaja saab. Ja kui saabki, siis kui kauaks?

Miks nii? Sest sa võtsid tööle loodri. Lase halvad töötajad lahti ja maksa headele rohkem palka, et neid hoida ja motiveerida!

Kui sa ei saa või ei taha rohkem maksta, siis on "loomaaiaga" maadlemine sinu äriplaani sisse kirjutatud.

Sa saad seda, mille eest sa oled maksnud. Muidugi on erandeid. Saab odava raha eest kasutada ära madala enesehinnanguga tublisid lolle ja tublisid noori, kes ei ole ennast veel tõestanud. Nemad aga põlevad läbi, lähevad mujale või muutuvad ülejäänud karjaga samasugusteks.

Veel üks asi, mis mulle Eesti teenindussektoris ei meeldi: üle 12-tunnised tööpäevad. Teenindaja peab olema lõbus, abivalmis ja väle. Niisugune saab inimene olla maksimaalselt 8 tundi, eriti kui on reaalselt kiire.

Kurnatuna on reaktsioon headele asjadele nõrgem ja halbadele tugevam. Kui teenindaja läheb pidevalt töölt koju kurnatuna, tekitab see tahes tahtmata alateadvuses töökohaga negatiivse seose, mis hakkab mõjutama töö kvaliteeti.

Töötaja peaks lahkuma töölt rõõmsa ja energilisena, et tal oleks aega ja tahtmist lõõgastuda ning vabaneda tööstressist. Mitte nii, et "magama ja homme jälle!"