Olen teise kursuse tudeng Tartu Ülikoolis. Keskkooli lõpetasin poolteist aastat tagasi hõbemedaliga. Samal ajal olin väga seltskondlik – pea igal nädalavahetusel käisin mõnel üritusel. Sel ajal leidsin ka oma elu armastuse. Keskkooli alguses käisin lisaks veel muusikakoolis. Olin igati aktiivne nii koolis kui ka kooliväliselt. Kuidas ma seda kõike suutsin? Ma õppisin oma aega planeerima.

Tooksin siin välja mõned nipid, millest enamikku kasutan edasi ka ülikoolis:

* Osta või lase vanematel osta endale korralik märkmik või päevik, kuhu saad kirja panna ülesanded, mis vaja tänasel päeval ära teha. Ära tehtud ülesande saad lihtsasti maha tõmmata. Samal ajal saad vaadata ja imestada, kui palju tehtud on. Kindlasti märgi tänase päeva peale koolitööd, mis vaja homseks ära teha. Lisaks mõtle ka juba ette: kas on vaja teha mõni mahukam töö? Kui jah, siis jaga ülesanne mõttes osadeks ja pane kirja, et pead täna tegema ühe osa sellest.

* Märgi ära, kui ülesanne on tehtud. See on hea tunne, kui saad mõne ülesande maha tõmmata!

* Tee ülesandeid vaheldumisi: kõigepealt raskem, siis kergem, siis jälle raskem jne.

* Premeeri ennast pärast iga ülesande sooritamist, või ka keskel, kui ülesanne on mahukas. Näiteks mõne sarja ühe osa vaatamine on hea preemia ning samas saad töödest puhata. Preemiaks võib olla ükskõik mis asi: mõni snäkk, mõni leht raamatust, pool tundi kitarrimängu, pool tundi Counter Strike'i või mõnd muud arvutimängu. Põhiline on see, et sa teeksid seda, mida sa tahad teha.

* Kui tead, et sul on vaja täna veel ülesandeid teha, siis piira seda preemiat ajaliselt, näiteks pool tundi.

* Kui on vaja kohustuslikku kirjandust lugeda, siis sea endale eesmärgiks 50 lehekülge päevas. 50 x 10 teeb 500, seega saab 10 päevaga väga lihtsalt 500-leheküljelise raamatu läbi lugeda. Kirjuta see endale märkmikusse, et see ei ununeks.

* Tee lihtsamad ülesanded nagu töövihiku ülesanded, matemaatika ülesanded jne ära juba koolis olles vahetundides – sellega hoiad kokku oma kodust väärtuslikku vaba aega. Lisaks oled sa koolis olles juba õppimise lainel ja ülesandeid on lihtsam teha. Samas, kui ei oska, saad alati kohe klassikaaslaste või õpetaja käest abi küsida.

* Mõtle enda jaoks valmis mingi suund, mille poole püüelda. Väga hea motivaator on mingi kindel eriala ülikoolis, kuhu tahad sisse saada. Pinguta selle nimel.

* Ära muretse ja hädalda nii palju! Suuna see energia hoopis kodutööde tegemisse.

* Mõtle, et uurimistöö on ettevalmistus ülikooliks ja just tänu sellele ainele on sul ülikoolis mitu korda kergem.

* Nädalavahetusel püüa kooliga tegeleda vähem. Võta see aeg enda jaoks ja tee just seda, mida sa tahad. Kui aga tõesti pead õppima, siis premeeri ennast pikemate, paaritunniste pausidega.

Võta need nipid kohe kasutusse ja sa näed, et kool saab sulle midagi anda ka, mitte ainult võtta. Ole tubli!