Ma pidasin nädalavahetusel maha oma sünnipäevapeo. Kohale kutsusin ammused tuttavad kooliajast, kellel ühel ka noor näitsik kõrvale tekkinud on. Muidugi ei keelanud ma ju sõbral teda kaasa võtta, kuigi hiljem selgus, et vist oleks targem olnud paluda mehel üksi tulla.

Asi algas viisakalt, istusime kõik lauda ja Ardo tutvustas meile oma kaaslast. Kõik oli viisakas selle hetkeni, kuni ma toidu lauale tõin. “Kas sul midagi veganitele ei olegi pakkuda?” sain vastuvõtu osaliseks. Vabandasin viisakalt ja ütlesin, et ei teadnud tema eelistustest midagi ning et ehk kõlbab talle siis salatit süüa. “Ma olen sünnipäeval, ma siiski eeldaks, et ehk leiad sa külmkapist midagi põnevamat kui tomati-kurgi salat. Ja ehk ka magustoiduks midagi?” Olin täiesti šokis. Sõbranna hiljem kirjeldas, et olin lausa näost valge olnud ja hea, et suu põrandani ei vajunud. Vaatasin siis otsa oma kursavennale Ardole, kes asjast suurt numbrit ei teinud. Jäi temagi ootaval pilgul mind kööki saatma, et ikka tema vegetariaanist tibuke midagi hamba alla saaks. Ma vist ei pea hakkama rääkima, et kõik, kes lauda jäid, said lihakausist tüki võtmise peale kurja pilgu osaliseks ning lõpuks järgnes kogu asjale ka loeng. Loomulikult oli teemaks see, et lihasööjad maailma kõige õudsemad inimesed on. Järsku keerles kogu minu tore sünnipäev ümber tema arvamuste ja uskumuste. Ja mina hakkisin köögis porgandit.

Ma saan aru, kui inimene on teinud valiku oma toidulaua suhtes ning sealt mõningad asjad välistab. Ka mulle meeldib vahel peedikotlette või kõrvitsasuppi süüa. Küll aga tuleb mul automaatselt blokk ette, kui sellest suure suuga igalpool pasundatakse ja teisi nende valikute pärast süüdistama hakatakse. Kõige segasemad on veel need, kes näiteks ka oma lemmikloomasid taimetoiduusku pöörata tahavad. Või lapsi. Selle asemel, et kasvamiseks vajalikke loomseid rasvu ja aineid pakkuda, kinnitatakse neile, kuidas nende sõbrad ja emad ei oska õigesti süüa. Ja ilmselt topitakse näost sisse ka mingeid tablette, et kõik vajalik kätte saada. Halloo, kas te mõtlete ka, et nende tablettide saamiseks on see sama lehm ühest masina otsast sisse topitud ja teisest valge ja ümarana välja võetud?

Taimetoidufriigid, olge ometi vait! Edendage oma juurikasekti kodus. Ja kui peole lähete, siis võtke oma toit kaasa või leppige sellega, mis võõrustaja teinud on.