Tallinnas tegelevad alkoholi müügiga kolm struktuuri: suured jaemüügiketid, puhtalt alkoholi müügiga tegelevad ketid ja väikesed toidupoed. Suured jaeketid on "püha lehma" staatuses, seega nendest pole üldse mõtet kõneleda. Eestis moodustavad suured jaemüügiketid alkoholiturust ligikaudu 70%. Spetsiaalsete alkoholipoodide turuosa on ligikaudu 25-30%.

Väikeste poodide alkoholimüügi turuosa on alla 1%, kuid Tallinna Linnavalitsuse hinnangul on kõige suuremaks süüdlaseks just nimelt väikekauplused.

Lisaks tahan selgitada, mis üldse on väike kauplus. Sellises poes, nagu ka minu omas, on 4500-5000 erinevat kaupa, millest alkohol moodustab vaid väikse osa, kuid käibest moodustab alkohol umbes 50%, sest sellel on võrdlemisi kallis müügihind.

Kaks piimakasti maksab umbes sama palju kui kaks pudelit kanget alkoholi. Seetõttu jaotuvad vastavalt ka tulud. Kaks kasti piima väike pood ühe päevaga maha ei müü, seega minu kauplus pärast uue korra kehtestamist vastu ei peaks.

Väikesed poed on pea eranditult pereettevõtted. Uue korra rakendamisega jätate mitmed pered ilma tööst ja sissetulekust. Lisaks mõjutab väikeste poodide kadumine mitmeid muid väikeettevõtjaid, näiteks väikeseid pagaritöökodasid, kulinaariaid, talupidajaid, kellel pole võimalik saada oma tooteid suurte poekettide kaubavalikusse.

Kas Tallinna Linnavalitsus tahab hävitada terve kaubandusvõrgu lihtsalt selleks, et näidata, justkui tegeletaks alkoholismi vastu võitlemisega? Kusjuures juttu on sellisest kaubandusvõrgust, mille osatähtsus alkoholi müügis on pea olematu.

Te süüdistate meid, väikseid poodnikke, et me tagame kerge ligipääsu alkoholile, unustades, et poeketid nagu Maxima ja Araxes on varsti igal Tallinna tänaval. Ja just nimelt need ketid pakuvad alkoholi väga vastuvõtlike hindadega, mida väikesed kauplused ei saaks kunagi lubada, sest meil lihtsalt pole võimalik niivõrd suurt hinnasoodustust välja kaubelda.

Teie plaan hakata mängima kaupluse pinna ruutmeetritega viib väikeste kaupluste sulgemiseni ja nendes töötava personali töötuks jäämiseni.

Palun teadvustage, et on olemas ka teisi meetmeid alkoholismiga võitlemiseks. Praeguse plaani jõustumisel te hävitate mitte ainult väikeseid pereettevõtteid vaid terve väiketootjate ja ettevõtete võrgustiku. Kõik, alates logistikast (autojuhid ja vahendajad) kuni väiketootjateni (talupidajad, pagarid, väikekaupmehed) saavad kannatada, koos peredega. Palun võtke seda arvesse.

Ärge hävitage väikeettevõtjaid!

– Väikepoodnik Tallinnast