Aktusele minekuks nõutakse pidulikke kingi. Tänavajalatsid või vaba-ajajalatsid, millega laps muidu käiks, ei sobi. Vahetusjalatsid peavad kindlasti olema lahtise ninaga sandaalid, mis ei jäta põrandale märke (katsu neid septembri alguses veel poodidest leida! Praegu on saadaval ainult talvesaapad!). Kehalise tunniks nõutakse kaht paari sporditossusid — ühed sisetundideks, teised väljas möllamiseks. Ka tossudele on omad nõudmised. Kindlasti ei tohi need olla odavamad tennised, vaid peavad olema spetsiaalsed spordijalatsid. Ühe paariga ei vea kuidagi läbi, sest kui õpetaja on last siniste tossudega korra juba õues näinud, siis sisse ta last nendega ei luba, olgu need tossud nii puhtaks pestud kui tahes.

Ja siis on lapsele vaja ju ka neid jalatseid, millega ta iga päev kodust kooli ja tagasi läheb… Kokku on meie perel siis uueks kooliaastaks vaja 3x5 paari jalanõusid.

Teate, andke andeks, aga seda kõike on minu jaoks liiga palju. Lastejalatsite hinnad meie riigis on meeletud — sandaalid, mis peavad vastu rohkem kui kaks nädalat, on umbes 45 eurot, tossupaar 30-60 eurot, kingad 30-40 eurot. Ja need on need odavama hinnaklassiga või alla hinnatud jalatsid. Kui firmakaid tahaks, tuleks need hinnad kahe või kolmega korrutada. Ma ei taha sellele veel mõeldagi, et talvesaapaid läheb ju ka veel tarvis…

Ei saa ka vanade papudega käia, sest vanad on läbi kulunud või väikeseks jäänud. Edasi saaks anda ainult neid jalatseid, mille hind algab sajast eurost, sest  odavam kraam kantakse lihtsalt ribadeks. Olen seda usku, et kellegi teise sisse kantud jalanõusid ei ole mõistlik lastele jalga panna, sest valesti sisse tallatud muster võib mõjutada lapse jala arengut vales suunas.

Vastuseks kõigile ettenägelikele ja kraaklejatele — ei, ei ole võimalik kõikidele lastele jalatseid ette ära osta, kui kusagil odavalt pakutakse. Ei ole võimalik alati ka internetist tellida, sest laste jalad on erinevad ning paljud mudelid lihtsalt ei sobi jalakujuga kokku.

Miks ei võiks koolis ka kokkuhoidlikumalt tegutseda ja lubada lastel sandaalidega kehalist teha või vaba-ajajalatsitega aktusele minna? Selliseid nõudmised, mis viivad pere rahakotist lisaks muudele koolitarvetele veel lisaks iga lapse pealt 200 eurot, on ikka liig mis liig. 

Kust ja kuidas teie oma koolilastele koolijalatseid ostate ja milliseid brände soovitate?