Aegajalt on jah kuskil kuulda olnud, et politsei kontrollib seda hooti, aga tundub, et erilist tulemust küll sellel pole. Suvalisel momendil vaadates autojuhte on nii mõnigi tegevuses oma telefoniga.

Eile vaatasin katseks 15 esimest autot, mis mulle linnas vastu tulid, kuuel neist oli telefon kõrva ääres! Minu meelest on see häbiväärselt suur protsent. Täna jälgisin sama asja, kümnest autojuhist suisa pooled lobisesid telefoniga.

Võiks ju eeldada, et kui sõidetakse firma autoga, kus logod peal, siis ei kiputa eriti seadusi rikkuma, aga nii see pole. Paljudel juhtidel oli telefon kõrva ääres, samas selliseid on kerge nn raputada. Väike kõne firma kontorisse, auto number ja kellaaeg. Iseasi kas sellest suuremat tolku on, aga ehk on ülemused vähe asjalikumad ja selgitavad kehtivat olukorda.

Samas on kahjuks ka suhteliselt tavaline, et liinibussiga sõites ja bussijuht muid asju ajab. No tere talv, sul on teised inimesed peal, kelle turvalisuse eest sa vastutad ja sina lobised mingi Vasjaga kalale minekust! Mõned korrad olen tõesti läinud juhile ütlema, et meil ei ole lubatud enam selline käitumine liikluses. Kõned on küll lõpetatud, aga nii mõnigi kord on tulnud sealt ka koledamat torinat.

Samamoodi ka suurte autode juhid ei lase sellest seadusest ennast häirida. Ma leian, et juhul kui autojuhi töö on seotud ka pideva helistamisega, peaks juba firma autodesse käed vaba süsteemi paigaldama. Sest tegelikult on ju tööline firma visiitkaart ja see on ka omanike huvides, et nad millegi ebameeldivaga silma ei jääks.

Ja muidugi ka suurel hulgal siis nn eraliiklejad. Sõidad, vaatad ees autod veninad, mõtled, et ehk oled mõnele õppesõiduautole sappa võtnud, aga ei! Mingisugune tegelane vatrab nii hoolega telefoniga, et autoga sõitmine on teisejärguline, aga teeäärde ka ei tõmba, vaid uimerdab edasi. Mõnikord tekib küll tahtmine sama telefoniga vastu pead koputada, ehk loksub paika.

Kuna praegu on veel niivõrd palju selle liiklusseaduse paragrahvi rikkumisi võib olla siin kaks peamist põhjust. Punkt üks, kas politsei ei kontrolli ja trahvi antud rikkumist piisavalt. Või teine variant, et trahvid sellise süüteo eest on liialt väikesed.

Samas loodan, et selline ignorantsus meie liikluses tasapisi kaob ja inimesed saavad aru, et üksteisest võiks siiski hoolida ja austada.