Huvitaval kombel ununeb neil kahtlejatel, kuidas läbi ajaloo on ikka mõni mees paberil avaldatud saanud. Ja täiesti tavaline mees veel, pidas kodus täiesti tavalist naist ning lõi täiesti tavalise pere veel lisaks.

Eesti populaarseim otsekohene sõnavõtja on kindlasti Andrus Kivirähk. Tema on oma koha lugejate südames kindlustanud visa töö ning osava keelekasutusega. Eks erinevaid kolumniste ja vähem kuulsaid kirjamehi leiab mööda meediamaastiku surfates veelgi. Siiski kipub teatud seltskond lugejaid avameelselt kirjutavale mehele kohe silti külge panema. Selle sildi peal on suurelt ja roosalt kirjas: "emane". Kas seda templit peaks üldse solvanguna võtma?

"Sisekosmoses" sõna võttev koolitaja Kaido Pajumaa avaldas hiljuti põhjaliku arvamuse teemal, kas eesti mees ikka peab lõpuni macho olema? Hambad ristis kõiki oma tunded kinni hoidma, et jumala eest keegi ei saaks teda "emaseks" nimetada?

Teatavasti viib enda kinnihoidmine ja mingite traditsioonide järgi väänamine varem või hiljem kokkukukkumiseni. Kas füüsilise või vaimse, seda otsustab aeg. Kaido Pajumaa soovitas oma loos lasta minna ajuvabadel kommetel. Nende all mõtles autor näiteks seadust, et õige mees kannab tumedat, lakoonilist ja mittemidagiütlevat riietust. Igasugune värvi lisamine ja traditsioonidest hälbimine viitab juba naiselikkusele. Naiselikkusele kaldumine on aga suurim surmapatt, millega eesti mees oma elus üldse võib hakkama saada.

Huvitaval kombel meeldivad kõige ilusamatele ja asjalikumatele naistele just end julgelt väljendavad mehed. Kohe täiesti meeldivad sellised mehed, kes julgevad jalga panna helerohelised šortsid ja sinna peale neoonkollase särgi. Ülejäänud mustades Nike'i šortsides ja valge maikaga seltskond kiristab poe kõrval bemaris õlut võttes hambaid. "Näete, eriline gei vend seal oma sõbrannaga!" kostub mehise seltskonna poolt kiiresti.

Olen alati mõelnud, kas selline suvalise võõra inimese kiire hindamine annab ka neile mehistele meestele midagi head? Läheb nende päev ilusamaks ja tulevad nende bemarisse kohe ilusamad naised istuma ja muusikat nautima? Julgen kahelda.