Või vähemalt nii meile seda serveeritakse.

Kust see raha aga võetakse? Rahandusministri Jürgen Ligi sõnul tuleb suurem osa rahast aktsiiside kasvust. Tõstetakse alkoholi- ja tubakaaktsiisi ning ime ongi sündinud ja eestlane on päästetud!

Minul ajab selline suhtumine küll südame pahaks. Võiks ju muidugi mõelda, et las joodikud ja suitsetajad siis maksavad. Paljudel ongi selline suhtumine sisse tambitud, et paras neile, nagu saab lugeda kommentaariumidest. Mündi teist külge aga inimestele ei seletata ja loodetakse, et me pole võimelised suuremat pilti nägema. Mina väidan, et oleme küll.

Uue valitsusliidu peaminister Taavi Rõivas leiab, et aktsiisid peavad vähendama alkoholitarbimist ühiskonnas, nagu lugesin sotsiaalministeeriumi leheküljelt. Ka mina olen veendunud, et alkoholitarbimine peab vähenema, aga kas siin ei väideta, et aktsiisitõusu tulemusena soovitakse kahte asja, mis teineteist välistavad?

Kui rahvas hakkaks vähem jooma ja suitsetama, siis ei saaks nende rahadega ju enam oma lubadusi täita. Pigem tundub olukord liikuvat sinnapoole, kus viinapudelitele hakatakse kleepima silte: "Ostes pudeli, toetate lapsi!" Kas jõuame olukorda, kus joodikud on riigi alustala ja nende tegevust ei tohi ohustada?

Alkoholism ja nikotiinisõltuvus on haigused, mitte pahed, ja selle asemel, et haige pealt kasu lõigata, võiks proovida teda ravida. Miks ei tõsteta aktsiise korraga ja palju? Ei saa, sest liiga järsk hinnatõus võib tõesti mõjuda ja rahvas hakkabki äkki vähem jooma ja suitsetama! Seega tõstetakse hindasid järk-järgult, et see oleks vähem tunnetatav. Peab ikka olema päris rumal uskumaks, et seda tehakse probleemi leevendamiseks.

Rahvas, ärge laske endale valetada - seda tehakse ikka raha pärast! Mõõdukate alkoholitarbijate seisukohalt, nagu mina, võite neid oma aktsiise kohe kasvõi kahekordistada, sest sinna kuluv raha minu eelarvele kindlasti erilist mõju ei avalda.

Kas pole mitte enamik alkohoolikuid ja suitsetajaid teinud oma elus lihtsalt mõned halvad otsused, ja nüüd ollakse sellega kimpus, nagu ka üksikvanemaga perekonnad ja kehv majanduslik seis on tihti kellegi halbade otsuste tulemuseks? Miks kasutada ära ühte hädasolijat teise aitamiseks, kui abi vajavad tegelikult mõlemad, ja tavaliselt on hetkeolukord siiski oma varasemate valikute tulemus?

Väga paljude perekondade lagunemise või kehva majandusliku seisu põhjuseks ongi ju alkoholi liigtarbimine, kas siis otseselt või kaudselt. See on surnud ring ja see tuleb peatada lahendades probleemi põhjused, mitte tagudes aina raha alla, nagu toimitakse Estonian Airiga. Kindlasti on ka neid, kes suurenenud lastetoetusega lihtsalt maksavad kinni kallinenud joogid, kas siis endale või oma lapsele.

Jah, ka alaealiste alkotarbimine on ju probleemiks, aga kui nüüd noored järsku joomise lõpetavad, siis on ju eelarve jälle puudulik ja ka sinna ei tohi sekkuda? Juuakse massiliselt ja see peaks olema üks suurimaid valukohti, mis vajaks kohest lahendust, mitte ei tohiks seda oma poliitreklaami huvides ära kasutada.

Kallid kaasmaalased, tehke silmad lahti ja vaadake natuke ringi! Näiteks 2013. aasta Raadio 2 aastahitt oli Smilersi "Mojito", mis iseenesest ju polegi halb laul, aga Youtube'is loo alt kommentaare lugedes jääb silma: "Meeletult hea laul (Y) isegi peaaegu 4 aastane poja fännab seda laulab kaasa niipalju kui meelde jäänud :)" Kindlasti on mõni noor Smilersi fänn seda "romantilist" jooki ka juba proovinud ja klassikaaslastelegi soovitanud.

Kõikides uudisteportaalides leidub vilkuvaid alkoreklaame ja alles oli ju ka "joo õlut, muidu oled pehmo" kampaania. Neid ei jõua kõiki üles loetleda. Lugedes selliseid artikleid nagu Õhtulehe "Vanus: 8 aastat. Kust leiti: tänav. Diagnoos: umbjoove", ei tule need minule küll antud hetke meediapropagandat arvestades üllatusena. Ei tohiks tulla kellelegi, sest see paistab olevat kõigi soov. Peab ju uue põlvkonna joodikuid peale kasvatama, sest muidu pole rahanduspoliitika tasakaalus. Massidele üritatakse küll näidata, et probleemiga tegeletakse, aga loodetavasti hakkame seda jobutamist juba läbi nägema.

Usun, et ma pole ainus, kellel on probleeme omale väga lähedal seisvate inimeste joomisega, olles samas võimetu midagi ses suhtes ette võtma. Nüüd aga näen, et uus valitsus on juba eelarvesse sisse arvestanud, et Eesti kodanikud liigtarvitavad alkoholi ja sellele toetudes planeeritaksegi meie majandust.

Kuigi isiklikult näen kanepi legaliseerimist ühe osana võitluses joomise vastu, ei ole see kaugeltki kõik. Mul on palju ideid, mida rakendades jääks kindlasti mõnel noorel suitsetamine alustamata ja ka massilist joomist suudaksin tublisti piirata. Jääks mõned inimesed surnuks sõitmata, oleks paljudel peredel tervem sisekliima. Võimalust oma mõtete elluviimiseks ei näe ma aga kuskil, sest minu käed on seotud - see on ju riigi tahte vastu.

Planeerisin kandideerida isegi europarlamenti ja vaadata, kui paljud lihtrahva seast minu tegevuskava pooldaksid, kui suudaksin selle siis avalikkuseni tuua. Usun, et paljud. Aga nagu selgus, on kautsjon europarlamenti kandideerijatele 1775 eurot ja see välistab, et minusugune üldse võimaluse saaks. Minusugune, kes soovib võidelda just nende heaolu eest, kellele selline summa välja käia on utoopia ning kes on vägagi kursis keskmise maksumaksja eluga.

Mõisnik jääbki valitsema talupoja üle, andes talle vaid nii palju heaolu, et ta mässama ei hakkaks, ja muutusi rahva heaolu parandamiseks ei ole loota. Aidatakse ainult hädapärast toime tulla neil, kelle häält on valimistel loota.

Kui mõni organisatsioon, meediakanal või kasvõi jõukam eraisik leiab, et tal oleks võimalus ja soov toetada minu alkovastast võitlust, siis palun võtke minuga ühendust! Kindlasti on kuskil veel keegi, kellele see kõik korda läheb! Seniks palun ärge ehitage riigi majandust üles sellele, et ühiskonda kurnavaid haigusi ei üritatagi ravida, sest varem või hiljem ma leian võimalused kasvõi osa oma plaanidest teostada ja luban, et see hakkab tublisti tunda andma. Erakondade abile ei saa loota, sest nemad ju võitlevadki selle raha pärast, millest suur osa tuleb meie kaaskodanike alkoholitarvitamisest. Mida rohkem tarvitatakse, seda rohkem on neil jagada.

Loodan, et minu püüe suunata inimesi vähem jooma pole veel riigivastane kuritegu.