Olin müügifirmas assistent ja minu ülesandeks oli ka kõik saadetised vastu võtta. Mäletan eredalt oma viimaseid jõule selles ettevõttes. Tööd oli meeletult, polnud aega kellagi vaadata. Tegime ületunde ja käisime tööl isegi nädalavahetusel. Ikkagi jõuluaeg ja just siis tuleb korralik käive! Olin noor ja arg ega julgenud midagi öelda ka selle kohta, et ületundide eest raha ei makstud. Öeldi, et pingutame kõik koos ja küll pärast on kõigil hea ja tore.

Jõuluajal tuuakse firma võtmeisikutele ikka kinke. Omanikele, juhtidele, kliendihalduritele. Mäletan neid kauneid korve, mida vastu võtsin ja edasi andsin. Minu palk ei võimaldanud osta ühtegi neist hõrgutistest, mis neis korvides paistsid!

Mitte kordagi ei jagatud neist korvidest midagi tavatöötajatele. Kes kingi sai, viis selle ära ja rohkem ma neid ei näinud. Ometi olid mitmed ka lihtsalt firma nimele.

Aasta otsa räägiti, kuidas me oleme meeskond ja pingutame kõik ühise eesmärgi nimel, aga kui firma kinke sai, ei olnud enam meeskonda. Olid töötajad ja olid juhid.

Kui järgmisel kuul palk laekus, siis nägin, et ma ei saanud isegi preemiat. Jah, ega preemiat ei pea maksma. See ei ole tööandja kohustus. Ometi oli ju lubatud, et pingutame ja küll siis näete. Nägingi.

Õnneks on sellest palju aega möödas. Olen vahepeal töötanud ettevõtetes, kus need, kes kinkekorve saavad, jagavad vähemalt mingi osa kogu meeskonnaga. Jagamise rõõm pidi olema vist suurim rõõm?

Olen ka oma palgast nüüdseks igasuguseid häid asju osta saanud ega igatse enam otseselt midagi. Ometi meenub mulle see igatsus kauni kinkekorvi järele, kui jõulude eel neid poes näen. See oleks justkui hea ja ilusa elu sümbol.

Mõtlen, et kui palju võib veel olla selliseid ettevõtteid, kus kinkekorve saabub kuhjaga ja samas unustatakse, et need toodi tavaliselt töö eest, mida tegi terve meeskond, mitte üks inimene.

Iroonia on ka selles, et need, kellele selliseid kingitusi tuuakse, ei oska neid ilmselt enam hinnatagi ja kindlasti saavad nad ka oma rahast endale lubada neid sööke, mille järgi isu on. Kas poleks siis tore koos meeskonnaga nende korvide sisu jagada ja oma töötajatele kas või niimoodi aitäh öelda.

Sageli polegi asi saamises. Kurva tunde tekitab inimeses millestki ilma jäämine.

Kuidas teie kogemused on?