Jäin selle humoorika ja samal ajal peenelt ärapaneva video peale täna hommikul pikemalt mõtlema. Ahjaa, üleval olen sellepärast, et naaber pani kell kaheksa oma lehepuhuri tööle ning töristas sellega pool tunnikest. Kust ta selle bensiini jaoks raha võtab kogu aeg?!

Valimisvideos on välja toodud eestlast enim häirivad aspektid: halb ilm, porine auto, lärmakas naaber, nõmedad parkijad ja pikad järjekorrad. Loo lõpus saabub muidugi moraal ka: härra Kivistik nendib, et eestlasel siiski pole põhjust kogu aeg iriseda ning rahulolematusest puhiseda. Seda siis sel põhjusel, et eestlasel on auto, mida pesta ja maja, mille hoovis naabri lärmi kuulata.

Jäin mõtlema, miks videos ei olnud välja toodud valusamaid punkte, miks meie inimesed reaalselt masendunud on? Alles ilmus Delfis pikk ning sütitav artikkel tööjõu alandamisest ning ebapiisava palga eest tööle rügama panemisest. Miks selles humoorikas klipis sellist valupunkti ei torgitud?

Siis oleks ju kodaniku mure ja valu ka vägagi põhjendatud olnud. Kui juba mastaapsed elutingimused on vildakad ning riigisüsteem kodanikuvaenulik, siis kuskil on vaja oma viha välja elada! Ja nii ongi süüdi kehv ilm ning porine auto. Kel autot ei ole, sel on süüdi autojuhid, kes neid poriseks pritsivad.

Samal ajal jääb selgusetuks, miks peab inimene kogu aeg head nägu tegema, kuigi olukord on talle ebameeldiv ning mõistusevastane? Kas me peamegi lamba kombel määgima ning kaasa jooksma, et olla kaunid positiivsed eurooplased?