Mäletan ka natuke hilisemaid aegu (1988-89), mil Rahvarinne oma tõepoolest väga suuri asju tegi - Rahvusraamatukogule kraavi kaevamisest Balti ketini.

Kuid hilisema ja eriti praegu toimuva põhjal pean tegema järgmise ettepaneku: lahkuge poliitikast, kuni see veel võimalik on! Veel pole seda hilja teha. Mõtlemiseks: kui Andrus Veerpalu oleks tippspordist loobunud 2010. aastal, poleks mingit dopinguskandaali tulnudki ja tema maine oleks jäänud rikkumata. Tasub ka meenutada, mis on saanud ühest Teie omaaegsest koalitsioonipartnerist - Villu Reiljanist ja tema Rahvaliidust.

Teil on ka pealegi selline ahvatlev võimalus - näidata oma poliitikast taandumisega head eeskuju ühele teisele Andrusele. Olgu siinkohal ka öeldud, et tema küünilised väljaütlemised on mindki äärmiselt pahandanud.

Ent tuleb tunnistada, et siiski on just Teie tegevus see, mis nii Tallinnas kui üle riigi konfrontatsiooni põhjustab. Ilmsiks on tulnud, et ühiskonnas õhutavad vaenu nii valitsuse kui kogu Eesti riigikorralduse suhtes just Tallinna linna palgal olevad "munitsipaalkirjanikud", tehes anonüümsete netikommentaaride kaudu ajupesu kogu Eesti ühiskonnale. Vastasseis on loodud ka Tallinna linna ja Harjumaa valdade vahele - ja kindlasti mitte Vabariigi Valitsuse süül.

1992. aastal Teil jätkus siiski tarkust "kodurahu huvides" valitsusjuhi ametist loobuda. Kui oleksite juba siis poliitikast loobunud, ei kiusaks Teid praegu mitte keegi - ei kopterite, "tasuta vanglabusside" ega muude asjadega. Paraku Te ei teinud seda. Praegune Keskerakonna vaieldamatult kõigi aegade naeruväärseim valimiskampaania aga tuletab jälle meelde need ajad, mil "Edgar Savisaar pakkus rahvale rohkesti tsirkust, kuid leiba jagas üksnes talongidega". Ka jätab soovida Teie arusaamine sõnavabadusest - demokraatlikku õigusriiki see küll ei sobi (kui palju ja milles kõiges on Mart Laari, Siim Kallast või teisi süüdistatud, ent kohtusse pole neist keegi sellepärast läinud!). Võiks meenutada ka lindiskandaali ja teisi "suursaavutusi", kuid hetkel on pakilisemaid asju.

Olles ise aastakümneid pidanud läbi ajama üsna piiratud ressurssidega, olen alati vihanud igasugust raiskamist. KE promoüritused aga on Eesti Päevalehe hinnanguil ületanud juba 700 000€ piiri. Selle raha oleks võinud kulutada ühel või isegi mitmel muul linnale kasulikul viisil. Aga seda ei ole juhtunud!

Sellega seoses veel üks märkus. Igaüks võib rääkida sotsiaalsest õiglusest. Igaüks võib sõita ka kalli autoga. Kuid kui keegi räägib sotsiaalsest õiglusest ja samal ajal sõidab ise kalli autoga, on tegu laussilmakirjalikkusega. Vaadates kasvõi praegust Tallinna linnapea ametiautot, oleks küll huvitav teada, mida arvavad sellest Teie valijad? Ei maksa pugeda ka selle väite taha, et "teised teevad ka". Mõni võiks ikka "teistest" erineda ju ka?

Nii või teisiti on Teie valijate ja ka Teie enda huvides, kui lahkuksite võimalikult kiiresti poliitikast. Praegu, mil riik on niigi väga raskes seisus, mõjub Teie destruktiivne tegevus vaid olukorda halvendavalt.

Oma suutmatust majandusprobleemidega toime tulla tõestasite juba aastakümneid tagasi. Valija vajab aga just oma majandusliku olukorra paranemist, mitte aga mingeid õhupalle ega pastakaid. Üldse meenutab see mõttetu pudipadi jagamine enne valimisi pigem seda, kuidas Euroopa kolonisaatorid kuskil Aafrikas või mujal pärismaalasi sarnaste asjadega ära ostsid. Sealjuures pole oluline, mis on valija emakeel. Kõik maksavad ju toidu ning kommunaal- ja teiste teenuste eest ühepalju. Parim tee majandusliku olukorra parandamiseks on püsisissetulekute suurendamine - ehk paljude uute tasuvate töökohtade loomine. Mitte aga mingid reisisaatja-tüüpi "sotsiaalsed" töökohad. Ehk nagu omal ajal Ronald Reagani seisukoht oli - "Parim sotsiaalabi on uus töökoht", tänapäeval peab veel täpsustama - tasuv töökoht.

Tasuta ühistransport on tegelikult juba läbi kukkunud - nii uuringud kui reaalne pilt kinnitavad, et ühistranspordi kasutamine on vaid paari protsendi võrra tõusnud. Küll on aga teostunud selle varjatud eesmärk - Tallinna linna ja ühtlasi ka KE finantsbaasi laiendamine ülejäänud Eesti arvelt. Linna ongi juurde tulnud juba umbes 25 000 uut elanikku. Riigile aga mõjub niisugune tendents pikemas plaanis hävitavalt, kus rahvas järjest siirdub Tallinna, kuid raha raisatakse ära kõige muu kui linnale vajalike asjade peale.

Huvitav on ka see, kuidas saab ühistransport olla tasuta, kuid prügivedu mitte? Kas siis tõesti on prügi kokkukogumine kallim? Millegipärast ei taha seda uskuda. Ja veel ühistranspordist. Nii Hardo Aasmäe kui teisedki on õigustatult öelnud, et olemasolev liinivõrk on täielikult aegunud. Näib aga, et ei linnapea ega ka ühistranspordikorralduse eest vastutavad isikud ise ühistransporti vist üldse ei kasuta. Võrdluseks - mina sõitsin pea kogu Tallinna juba 80-ndatel (koolipoisi-eas) otsast otsani läbi - Nõmmest Piritani ja Koplist Lasnamäe ning Maarduni. Ehkki ma polnud siis tallinlane ega isegi mitte harjumaalane.

Kõigele lisaks: erakordselt jäle on näha KE ülelinnalises nimekirjas koguni 2. kohal sedasama Yana Toomi, kes käesoleva aasta algul väitis, et eestlased on väljasurev rahvus - seega polevat vene noortel vaja eesti keelt üldse õppida. Mitte ainult mind, vaid ka paljusid teisi on Teie selline põhimõtteline valik erakonna valimisnimekirja koostamisel lausa marru ajanud.

Muide, minu lähikonnas on ja tunnen ka töö kaudu mitmeid väga sümpaatseid vene inimesi, kes räägivad eesti keelt väga hea meelega ja on ilmselgelt väga rahul oma eluga Eestis. Ka peab ütlema, et enamus eestlasi ei vihka mitte venelasi, vaid kommunistlikku korda ning seda kaitsvat mõtteviisi. Teie seisukoht paistab aga jällegi teistsugune olevat, olles suunatud just nimelt kommunismi taaselustamisele.

Käesolev pakkumine on ühekordne ja kaotab kehtivuse nädala pärast, kõige hiljemalt aga 20. oktoobril. Vaadelgem aga korraks, mis juhtub Teie keeldumise korral - kui pärast valimisi jätkub Tallinnas Keskerakonna võim, olgu või mingis koalitsioonis? Minu ennustusi maksab tõsiselt võtta - nägin juba 1988. aastal ette, et Eestis alanud protsess viib mitte ainult Eesti, Läti ja Leedu taasiseseisvumiseni, vaid kogu Nõukogude Liidu lagunemiseni. Samuti nägin ette 2008. aasta majanduskriisi ja veel mitmeid muid sündmusi.

Üks on kindel - see, mis praegu toimub, on tühiasi, õige "sõda" algab pärast 20. oktoobrit. Vastasseis Tallinna ja Toompea vahel mitte ei lõpe, vaid süveneb. Linnarahvas on juba praegu väga rahulolematu. Lisaks hakkavad Tallinnas valitseva korruptsiooni tõttu ettevõtted linnast ära kolima lähivaldadesse, vähendades nii pealinna maksutulu. Sama teed lähevad ka tasuvamad töökohad, ka paljud elanikud kolivad sinna. Tallinna ümber moodustub justkui teine Tallinn, mille suhted keskvalitsusega on aga täiesti normaalsed. Praegune Tallinn aga käib alla. Ühesõnaga - juhtub kõik see, mille eest paari kuu eest hoiatas Hardo Aasmäe oma Detroiti käsitlenud artiklis. Juhin siinkohal veel tähelepanu - see kõik toimub juba praegu!

Kahtlane, kas asjade niisugusest käigust isegi Teie isiklikult midagi võidate. Teie valijaskond aga kaotab sellest kindlasti. Lisan ka, et mina pole sinna kunagi kuulunud. Kirjutasin selle kirja vaid mõningasest respektist, mis mul on Teie vastu veel 80-ndate lõpuperioodist jäänud.