Tavaline Eesti pere koosneb enamasti kahest ühikust - emast ja lapsest või lastest. Isasid ei maksa nii väga pildile tirida, kui räägitakse peremudelitest meie maa mõistes, sest neid lihtsalt pole kuskil. Või noh, nad on olemas, aga uue naise juures, või elavad mujal.

Mis puutub allkirjade kogumisse mingi teatud ärakulunud pereväärtuse säilitamiseks, justkui suvaliste inimeste allkirjad tõestaksid pereväärtuse õigsust või selle puudumist, siis jaburamat asja annab välja mõelda. Ei oska öelda, kas tegemist on puht-eestlasliku arusaamaga, või on asi üldisemalt levinud, aga silmakirjalikkust jätkub igasugustel homovastastel ja muudel sarnastel ühendustel küllaga.

Miks mitte järgmisena hakata korjama allkirju näiteks selle heaks, kas õige peremudeli juurde kuulub koer või kass, või on hoopistükkis mõlemad loomad vajalikud eestluse ja pettekujutelmast pereväärtuse säilimiseks?

Hiljutise Rahva hääles ilmunud artikli kommentaarist võis selgelt lugeda, et õige Eesti pere juurde kuuluvad: Eesti isa, Eesti ema ja Eesti lapsed. Kui asi on tõepoolest nii, kusjuures ideega iseenesest pole tarvis vaielda, siis on Eestis lugematul hulgal "valesid" Eesti peresid. Aga mis sa, sunnik, teed, kui Eesti isad on läinud parematele jahimaadele saaki püüdma? Loomulikult ka mõned Eesti emad - rääkides ainult truudusetutest meestest oleks sooliselt ebavõrdne ning järjekordne põhjus vingumist häälekamalt juurde keerata.

Enne kui selliseid "ideaalses Eestis oleks nii" kommentaare üldse postitada, võiks veidi enda ümber ringi vaadata: paljudes peredes kas puudub isa, sest ta on pere juurest lahkunud, laste isa on joodik ja vägivaldne, laste ema laseb linna peal ringi võõraste meestega või üldiselt ei pööra kodus kasvavatele eestlastele tähelepanu. Selliseid näiteid "õigest peremudelist" kõrvale kaldumisest on veel, mõned ekstravagantsemad kui teised. Seega tasuks hästi järele mõelda, millele allkirja alla loobitakse.

Isiklikult ei näe ma mingit vahet, kas laps kasvab poolikus "õiges" peres või on ta üles kasvatatud samasooliste vanemate poolt. Veelgi enam: kahe samasoolise vanema poolt üles kasvatatud laps võib välja kukkuda palju vaimselt stabiilsem, kui lõhutud perekonnast pärit võsuke, sest tal on kaks vanemat, kes mõlemad teda armastavad, tema eest hoolitsevad ja ülal peavad.

Konservatiivsete vaadetega põlis-macho-eestlased ajavad ikka oma joru, et mees ja naine ja lapsed ja koer ja kass ja maja ja aed. Ehk oleks aeg silmaklapid eest ära võtta, ringi vaadata ja tulenevalt kehtivast olukorrast oma arvamus ümber kujundada. Paljuräägitud, kuid harvailmnevast korralikust ja "õigest" peremudelist on Eesti tingimustes asi nii kaugel, kui olla annab.