Arvamusfestivali taolisi kokkutulekuid ja teisi rahvaalgatusi meie majanduse ja ühiskonnaelu probleemide välja ütlemiseks on palju ja nendel väljaütlemisi arvukalt - need kõik ongi süsteemi veasignaalid.

Ka tagasisideahela võib leida: meedia, muud avaldused kirjalikult ja suuliselt, mis avalikult kajastavad veasignaale.

Kuid täiturorgani reageerimine nendele signaalidele meil puudub - valitsuskoalitsiooni eesmärgid on võimule saada ja võimule jääda, mitte aga reageerida adekvaatselt veasignaalidele.

Meie rahval ei ole reaalset seadusemuudatuste algatamise võimalust ega ole meil ka rahvaesindajate tagasikutsumise mehhanismi, ehkki mõlemad on mitmetes riikides olemas. Meil on liiga kõrge 5% künnis Riigikogusse pääsemisel ja uue erakonna registreerimiseks vajalik liikmete arv 1000 liiget on samuti liiga suur. Niimoodi on senised valitsuskoalitsioonid seaduslike tõketega oskuslikult blokeerinud neid välja vahetada püüdvate rahvaliikumiste võimalused muudatusi teha.

Nii lihtne see ongi – mitte ideedest ei ole puudus, vaid juhtimissüsteem ei tööta õigesti!

Eestis on praegu vaja hoopis protseduuri, mille abil või sunnil juhtimissüsteem hakkaks reageerima veasignaalidena välja toodud infole. Ei vii edasi lihtsalt ikka ja jälle praegugi teadaolevate veasignaalide uuesti üle kordamine avalikel foorumitel, jääkeldrites või muudes mõttekodades ja ajurünnakutel.

See realiseerimist vajav protseduur on:

A) Valimiskord, kus erakonnal ei ole võimalik kulutada piiramatu suurusega summasid valimispropagandaks, millega praegu blokeeritakse uute erakondade areenile tulekut. See valimiskord realiseeruks, kui valimisagitatsiooni tohiks teha ainult kandideerijatest sõltumatu ja avalikkuse kontrolli all olev organ. Erakondade valimiskulutuste kontroll on jõuetu ja toimub ju peale valimisi, seega jääb vaid kriitika tasemele.

B) Uued valimised, mis paneks paika veasignaalile ausalt reageerivad uued valitsus- ehk täiturorganid. Siin ei tohi enam olla passiivne, iga kodanik peab tundma vastutust valimiste tulemuse eest ja nendes osalema, andes oma toetuse muudatustemeelsetele ja hoolivatele kandidaatidele.