Kui Eestist lahkudes võis paaritoalise korteri saada kätte 60 000 euroga, siis täna näib see võimatuna. Uus buumiaeg on käes.

Ma olen mitmel pool lugenud uudiseid, kuidas Eesti kinnisvaraturul on kõik nii kena ja ilus ja hinnad on normaalsed. Hakkasin siis erinevaid kortereid vaatama ja suur oli minu üllatus, kui avastasin, et Tallinnas on korterid kallimad kui Perthis, kusjuures Perth on Austraalia kalliduselt kolmas linn ja maailma kallimate linnade edetabelis 11. kohal!

Tallinnas on ikka üsna raske leida korterit, mille ruutmeeter oleks alla 1400 euro, seevastu Perthi magalarajoonis leiab kortereid ruutmeetrihinnaga 1000 eurot. Meenub, kuidas buumi ajal oli keskmine ruutmeetri hind 16 000 krooni ja see paistis sellel ajal ulme. Nüüd on hinnaks ligi 22 000 krooni. Ja seda täiesti tavalise korteri eest.

Palgad on siin võrreldes Eestiga üüratud. Kui siin teatab keegi, et ostis endale poolemiljonilise maja, siis see ei tundu kallis ja ei teki küsimust, kuidas ta jõuab maksta 2000-dollarilist kuumakset, sest palk ongi üldjuhul üle 2000 dollari. Nädalas!

Üllatav on ka see, kuidas erinevad maaklerid ja kinnisvarafirmad pasundavad meedias, et hinnad on normaalsed, mingit buumi ei ole ja tulge ostke. Veelgi enam paneb imestama, et inimesed kas ei mõtle, neil on ülemäära palju raha või nad on lihtsalt raha peale vihased ja maksavadki ulmesummasid – maksta kolmetoalise korteri eest kolm miljonit krooni on naeruväärne!