Idaeurooplased emigreerusid piiride avanedes sadade tuhandete kaupa lääneriikidesse. Peamiseks põhjuseks on kõrgem palk ning paremad elutingimused. Kuid rändavad ka need, kes üritavad lääne heaolumudelit enda tarbeks ära kasutada. Need petised ei viitsi tööd teha, kuid tahavad raha saada.

Üks kõige levinumaid pettusi on töötutoetustega manipuleerimine. Inimene võtab end lääneriigis töötuna arvele, kuid ise töötab mustalt ehk mitteametlikult. Seega riik maksab inimesele töötuabiraha, kuid inimene ise teeb samal ajal tööd.

Näiteks Iirimaal võtsid poolakad ennast töötutena arvele, kuid ise lahkusid riigist ja elasid iganädalasest töötuabirahast Poolas nagu kuninga kassid. Mõni nutikam leiab endale ka teistsuguse toetuspettuse nagu lastetoetused.

Samas asetavad taolised petised teised Ida-Euroopast pärit inimesed halba valgusesse. Kohalikele jääb mulje, nagu idast tulekski ainult pätid ja kaabakad, kes on tulnud heaolu tarbima.

Pealegi: Ida-Euroopa on lai mõiste, kuna siin on mitmed erinevad riigid, kus on erinev keel ja kultuur. Läänes seostatakse idaeurooplasi eelkõige Venemaaga.

Kõik need pettused räsivad niigi nõrka Ida-Euroopa mainet. Kui tõesti minna teise riiki tööle, siis tuleb ka austada seda maad ning kohalikku kultuuri, keelt ja kombeid.