E-Kviitung

E-Kviitungi idee sai alguse mullu oktoobris toimunud üritusel Garage48. Siis veel E-Garantii nime all ning mõttega, et kauplused pakuksid tarbijatele võimalust hoida garantiidokumente elektroonselt. Tiimi esindaja Rudolf Osmani sõnul mindi Ajujahti sama ideega edasi, et leida sellele ka toimiv ärimudel. Nüüdseks on ettevõtte nimi muudetud E-Kviitungiks ning garantiidokumentide asemel pakutakse kõikide ostutšekkide säilitamise võimalust veebilehel kviitungid.ee, kus iga tarbija saab oma isiklikku kontot ID-kaardiga sisse logides vaadata. Idufirmal on aga endiselt palju murekohti - paika on vaja saada toimiv ärimudel ehk mille pealt ja kuidas reaalselt ka raha teenida ja kuidas kaupmeestes huvi tekitada. Osmani sõnul on süsteemi proovitud juba kolmes väiksemas poes, aga selleks, et laialdasemalt E-Kviitungit kasutusele võtta, oleks vaja kaasata ka suured jaeketid.

  

PESA

PESA on rõõmsavärviline laste dušiiste, mis on mõeldud kasutamiseks eelkõige avalikes pesuruumides. Nagu enamik Ajujahi ideed, tekkis ka see elust enesest - PESA disainer Anna Aleksejeva käis oma pojaga beebide ujumistundides ja spaades, kuid peagi sai selgeks, et enne ja pärast basseini minekut on sülelast ja ennast korraga pesta praktiliselt võimatu ja isegi ohtlik. Kui aga imik panna istuma dušiistmele, saab lapsevanem last kanda, hoida ja pesta. Sellise istme peamine müügiargument on lisaks mugavusele just hügieeniline materjal,  PESA-l on tänaseks valminud toote prototüüp, kuna „päris" istmete tegemine on kallis lõbu - ainuüksi valuvormi tegemine maksab mitutuhat eurot. Aleksejeva sõnul püüabki praegu tiim koos Itaalia potentsiaalse tootjaga saavutada n-ö tootmisküpsust ja lihvida tähtsamaid detaile. 

Lu Lu kassiliiv

„Proovisime pea kõiki erinevaid kassiliivasid, aga enamik neist läks väga kiiresti haisema, kass tassis puru käppade ja karvadega mööda kodu laiali, pakendid olid rasked koju kanda ning purunesid avamisel kergesti. Ja kassiliivakasti pesemine oli ikka viimane asi, mida kodus teha tahtsid," kirjeldas puidust kassiliiva väljamõtleja ja Lu Lu tiimi esindaja Kristjan Akkermann oma kogemusi värske kassiomanikuna. Sellepärast tegigi Akkermann hoopis ise happelistest okaspuu pelletitest kassiliiva, mis on antibakteriaalne, ei haise ega jää kassi käppade külge. Kassiliivakast on ühekordselt kasutatav, nii et omanik pääseb ka kasti pesemisest. Lu Lu toode on valmis olnud juba Ajujahi saatest alates, aga tiim peab veel vaeva nägema pakendi graafilise disainiga ning toote poodidesse müüki saamisega. Pikemas plaanis tahab Lu Lu saada lemmikloomabrändiks, mis tähendab, et tootevalik ei jää tulevikus piirduma ainult kassiliivaga.

Jomi Interactive

Vee joomist meeldetuletav ja veepudeli ümber kinnituv Jomi-võru on kõigist Ajujahi ideedest kõige rohkem meedias kajastust saanud ja seda peamiselt rahvusvaheliselt - esimesena kirjutasid Jomist tehnoloogiale ja idufirmadele suunatud veebilehed TechCrunch ja Engadget, siis juba ka CNN. Kerge muigega võib ühineda TechCrunchi hinnanguga, et tegemist on tõelist „esimese maailma probleemi" lahendava seadmega - Jomi eesmärk on nimelt inimestele vee joomist meelde tuletada, sest kuigi meil tuleb kraanist vett küllaga, unustame me tihti seda tarbida enne janutunde tekkimist.

Idee sündis jällegi isiklikest vajadustest - Jomi eestvedajate Kadri Uljase ja Andre Eistre treener soovitas neil juua vähemalt poolteist liitrit vett päevas, aga õhtul avastati tihti, et vett pole lonksugi joodud. Siis mõeldigi, et pudel võiks ju ise sellest märku anda. Praegu on Jomi Soomes oma prototüüpe arendamas ja valmimas on kaks erinevat toodet - Jomi Band on n-ö pudelivõru ja Jomi Sleeve kinnitub pudeli põhjale. Uljase sõnul tuleb aga toodet enne pikalt testida, kui seda ka reaalselt tootmisesse lasta saab.

Bikeep

Elektroonilise jalgrattaparkla Bikeepi leiutajate tiim lubab jalgrataste turvalisuse viia uuele tasemele. „Ratast kaitseb terasest tugev konstruktsioon, turvakaamera, vibratsiooniandurid ning alarm. Varguskatsel reageerib turvafirma Securitas," rääkis tiimi eestvedaja Mikk Moses rattahoidjast, mis ei vaja lukku, vaid mobiiltelefoni. Kuigi tiim oma tootel suuri puudusi enam ei näe, paigaldab Bikeep veel enne 2. mail toimuvat Ajujahi finaali ehk 30. aprillil kell 13 rattahoidjad Ülemiste kaubanduskeskuse juurde testimiseks, mille põhjal loodetakse kasutajatelt tagasisidet saada, et toodet veelgi parendada.

Kids OS

Kolm programmeerijast pereisa on teinud Androidil põhineva operatsioonisüsteemi Kids OS, millega lapsevanem saab kas arvutist või telefonist jälgida oma lapse liikumist ja tegemisi. Seda muidugi juhul, kui lapsel on oma nutitelefon endaga kaasas. Näiteks annab seade vanemale märku siis, kui laps väljub kodust või koolist. Kids OS-iga on võimalik piirata ka laste mittesobilikele veebikülgedele jõudmist. „Toode on pigem abivahend, mis annab vanematele rahu, et nende laps ahvatlevas informatsioonimaailmas endale liiga ei teeks," rääkis Kids OS-i esindaja Oleg Knut. Hetkel ei ole toode veel turule jõudmiseks valmis, kuid Knuti sõnul töötatakse selle nimel ja üritatakse leida viise, kuidas võimalikult kiiresti süsteem kvaliteedinõuetega vastavusse viia.