Eelmise aasta oktoobris kirjutas Õhtuleht, et tänapäeva Eesti koolides esineb rohkesti narritamist, emotsionaalset väärkohtlemist, varastamist ning võõrad pole ka enesetapud. Ühtlasi on koolivägivalla juhtumid muutunud üha tõsisemaks. Miks?

On keeruline öelda, miks sellised asjad juhtuvad. Mõned süüdistavad selles kodust kasvatust, teised näevad siin riigi puudujääki. Kuid ometi need asjad juhtuvad ning avalikkuse ette näib jõudvat ainult jäämäe tipu osa.

Noored ei näi hoolivat ka sellest, kui autoriteetne inimene nagu õpetaja neid keelab. Selline hoiak kumab ka väljaspoole kooli, kus näiteks avalikus kohas korrale kutsuvatele inimestele hakatakse vastu ning endast vanematele inimestele ei näidata üldsegi austust välja.

Midagi on tõsiselt valesti. Miks küll teismelised nii vihad ja brutaalsed on? Kuna koolivägivald on muutunud üha tõsisemaks, siis kas on põhjust teismelisi kartma hakata? Neid väärtegu keelama minnes võib ju veel ise kerepeale saada.

Keegi peab probleemsed noored maa peale tagasi tooma, sest kui pahateod ainult suurenevad, lõpetavad need noored lõpuks vanglas. Õpetajatel ei näi enam võimu olevat nende üle.