Kes meist poleks kuulnud-näinud televiisoris lõpmatuseni kedratavat reklaami Prostamol-Unost, mis öössel ajab mehed üles. Öössel, mitte öösel. Ilmateadet jälgides saab kuulda, kuidas tallveilm on nii-ja naasugune, mitte talveilm. Seda, et ostetakse õllet, mitte õlut, ei jõuagi enam ära oiata. Vahel on tunne, et selle sõna õigesti käänajaid polegi enam... Kuidas lolli järjepidevusega USA-st pärit uudiseid edastatakse kui "usast" tulevad, kuigi korrektne on öelda "uu-ess-aa-st".

Kas tõesti pole Eesti Raadioringhäälingus inimest, kes sealsetele töötajatele teeks selgeks, mismoodi sõnu käänatakse, pööratakse ja kus on sõnade rõhud? Kohutav, kui meedia, mis jõuab igasse kodusse ja mis mõjutab tugevalt kõnekeelt, annab vigast eeskuju. Ei tasu imestada, miks räägivad lapsed vigaselt ja kuhu kaob meie keel. Päevast päeva korrutatakse meile vigaselt välja öeldud sõnu ja see kinnistub palju edukamalt, kui õpetaja poolt koolis õpetatav. Kurb.

Kõrvale lausa karjuvalt valus on kuulda, kuidas Marekitest tehakse Maarekid. Nii, kui jälle mõni "Maa...." hakkab kostuma, tuleb mul silme ette "Nõiakivi" jänkutüdruk Maare oma pikkade kõrvadega... Kui edasi järgneb "rek" ja tiitritest on lugeda, et tegemist on Mareki, mitte Maaaaaarekiga, ohkan ma jälle. Järgmine tuttsaba ja pikkade kõrvadega Marek. Miks te moonutate nimesid? Miks te ei suuda öelda nimesid välja nii nagu peab? Kuidas sellised inimesed saavad sellisel töökohal töötada, kui nad ei oska veatult rääkida?

Iseasi on see, kui tegemist on võõrapäraste väljenditega, peamiselt prantsuspäraste kulinaaria valdkonnast pärit nimetustega. Neid pole lihtne meelde jätta ja öelda välja nii kuis peab, inimeste keeleline võimekus on ka erinev. Sellegipoolest jääb kõrva see, kuidas ühte ja sama väljendit ütlevad erinevad inimesed ikka väga erinevalt välja.

Selline massiline vigase keele kasutamine tekitab tunde, et teles ja raadios arvatakse, et tavaline inimene on nii juhmakas, et ta ei saa aru, kui saatejuhid ja diktorid sõnu valesti hääldavad või välja ütlevad. Ei ole see tavaline televaataja midagi juhmakas. Vastupidi - iga päevaga järjest rohkem ilmas ringi käinud ja järjest laiemat teadmistepagasit omav. Nii et paluks natuke austust oma auditooriumi suhtes - ja õppige korrektselt rääkima!