Palju puhkust

Üks juhuslikult rongis kohatud arstitudeng ütles minu küsimise peale nii: "Kuldne soovitus on alati palju puhata!" Ma olen nõus, et see soovitus on tõesti puhas kuld. Mind on see aidanud: kui tunnen, et hakkan haigeks jääma, lähen vara magama ja puhkan end välja. Vajadusel tuleks võtta vajadusel töölt või koolist vaba päev võimalikult haiguskulu alguses. Sellest võib olla nii palju abi, et pikema aja asemel piirdubki haigeolemine ühe päevaga.

Olen püüdnud haigena ka teha nii, et vajalikud toimetused kõik korda saata ning igal vabal hetkel puhata, eriti magada.

Tšillipipar

Paljud inimesed söövad enda tervena hoidmiseks ja pisikute peletamiseks küüslauku. Mina just suur küüslaugusõber ei ole, tuleb tunnistada. Esiteks muidugi hais, aga teiseks paneb see ka kõhu valutama. Üks tuttav soovitas mulle aga tšillit: pidi samamoodi mõjuma ja seda võib tarvitada ka samamoodi: kas või leivale viilutada.

Ühe ründava haiguspuhangu ajal proovisin järele ning valmistasin endale mitmetärnise pastaroa: aitas küll, võttis pea selgeks ja järgmisel päeval oli haiguse loidus kadunud.

Positiivne usk

Haiguse ja tervise puhul on oluline ka usk tervenemisse. See mõjub ka paljude raskemate haiguste puhul kui külmetus. Ma ei väida, et tasub olla lausa hoolimatu või oma haigust eitada, kuid hädaldamine ja oma haiguse võimendamine sõnadega võib tervisele halvasti mõjuda. Isegi see, kui pidevalt rääkida, et ma jään kindlasti haigeks ja ma tunnen end nii halvasti või et kindlasti see haigus kestab nüüd kaua-kaua, mõjutab mingil määral tervist ja täpselt nii võibki minna: jäädki haigeks või haigemaks ega saa kuidagi terveks.

Inimese immuunsussüsteem on hämmastav ning tuleb mitmete hädadega ka iseseisvalt toime. Positiivne usk teeb inimest tugevamaks ja keha tuleb haigusega veel paremini toime. Kui uskuda, et saad ruttu terveks, siis keha saab toetust ja asubki agaramalt võitlusse. Vähemalt ma ise usun nii.

Mesi, sidrun ja ingver

Igaühel on omad raviteed, mida ta joob, kuid mind on kõige enam turgutanud mesi ja sidrun kuuma veega. Mulle tundub, et ilma teeta on sidruni mõju isegi tugevam, kui midagi aga lisada, siis parim on ingver. Tassitäis sellist jooki annab energiat ning on ka haigust ennetava toimega.

Mitmekülgne toit

Toitumine on organismi tugevuse seisukohalt äärmiselt oluline. Kui tekib mingi aine vaegus, on haigus ka kerge tulema. Alati, kui tunnen, et jään nõrgaks, püüan analüüsida, millist toiduainet olen liiga vähe tarvitanud ning püüan seda siis rohkem süüa. Üldiselt ei ole tasakaalu hoidmine alati kerge, eriti, kui raha on ka vähe, aga püüdma peab. Sellevõrra, kui toituda tervislikult, võib süüa vähem. Kui organism on vajalikud ained saanud, siis ei tahagi liiga palju süüa.

Kuum jalavann ja muud toimingud

Kui haigus ikka kallal ja köha piinab, tuleb tarvidusele võtta vana klassika: jalavannid, kuumaveeaurud, soojad sallid, viinakompressid, mis tahes pähe tuleb. Haigusele tuleb valu anda ja hellitada ei maksa. Kui leebemad vahendid ei aita, tuleb minna karmimaks, alla anda ei saa.

Hetkel tunnen, et tervis päris korras ei ole. Midagi hullu ka ei ole, kuid tasub end hoida. Siiani on see õnnestunud ja usun, et ka edaspidi. Usun, et oma nippe järgides püsin kevadeni terve. Kui tundub, et sellest kõigest pole piisavalt abi, siis otsin toetust vitamiinidest.