Uskumatu, kui paljud inimesed peavad Facebooki kontot oluliseks ja hakkavad kohe seal jälgima, et mida te olete teinud ja millega tegelete. Sellest on ammu juttu olnud, et tööandjad uurivad enne kellegi palkamist inimese Facebooki profiili. Kuid kas sotsiaalvõrgustik mõjutab ka isiklikke suhteid?

Vägagi mõjutab, sest tööandjad pole ainsad, kes uurivad teiste inimeste Facebooki. Sedasama teevad ka teised inimesed, kellega te suhtlete ja kellele te huvi pakute. Kõige imelikum on see, et kui oled uues töökohas tööl, siis sinu ülemus ja töökaaslased lisavad sind kohe Facebookis sõbraks ning kui sa paned sinna midagi, mis neile ei meeldi, võib tekkida kolleegidega probleeme.

Väljaande Slate.com reporter hoiatas nõuande veerus Facebooki profiilita inimestega kohtamas käimise eest. "Kui sa oled vastavas eas ning kohtad kedagi, kellel pole Facebooki, võib ta sulle valenime all esineda. Facebooki puudumine on kindlasti hoiatav märk," kirjutas ajakirjanik. Selle väljaande reporter peaks uurima, mida tegid siis inimesed, kui suhtlusvõrgustikke polnud. Nad käisid enne seda kohtumas ja vaevalt, et keegi sai inimesega kokku ja küsis kohe dokumenti.

Saksa ajaleht Der Taggspiegel märkis aga, et näiteks USA kinotulistajal James Holmesil ja Norra massimõrvaril Anders Behring Breivikil ei olnud Facebooki profiile. Kas juba Facebooki konto puudumine näitas, et nad ei ole terved suhtlejad?

Ma tean paljusid inimesi, kellel ei ole Facebooki. Võin käsi südamel öelda, et nad on täitsa normaalsed inimesed. Mind häirib just see, et arvatakse, et Facebook on elu. Kuidas küll saab mingi internetilehekülg inimesi nii palju mõjutada? Veebilehekülg on lihtsalt üks võimalus inimestega suhtlemiseks, aga selle puudumine ei tee kohe inimest halvemaks ega ka paremaks. Inimene lihtsalt ei soovi endast avaldada igasugust infot ja ei soovi ennast siduda interneti suhtlusvõrgustikuga.

Mida teie arvate, kallid lugejad: miks Facebook mõjutab inimeste elu nii palju? Kuidas inimestele teadvustada, et Facebook pole elu ega ka ei määra seda, milline see inimene on...