Mis muret on "linnukesel" vanglas? Mingit muret pole ju - toit on prii ja vaba aega käes küllaga ning kui teised vangid ei kiusa, peaks kõik korras olema. Olen kuulnud isegi sellisest juhtumist, kus vanglas olnud inimene viskas akna kiviga puruks ainult seetõttu, et vanglasse tagasi saada. Äkki oleks vaja vanglas elukorraldust muutma hakata ja kinnipeetavaid tööle rakendada või midagi muud sellist ebameeldivat tegema panna, et nad ise sinna tagasi ei kipuks?

Vanglast ehk kinnipidamisasutusest on räägitud läbi aegade igasuguseid jutte ja legende. Näiteks seda, et tugevamad mehed pidid seal nõrgemaid "ära kasutama".

Tean ka sellist meest, kes lapsepõlves oli korralik ja õppis hästi, aga mingil hetkel sai ta pättidega kokku ja see muutis tema elu jäädavalt. Mees on poole oma elust kinni istunud, nüüd aga juba aastaid vabaduses ning seotud usuühendusega.

Kuulda on muidugi ka selliseid juhuseid kus kinnipeetav on oma karistuse vanglas ära kandnud ning üritab astuda tavaellu, aga ta ei sulandu sinna kuidagi. Mõned endised vangid on kurtnud, et vangis oleku ajal on perekond ja lähedased ta hüljanud ning tööle neid ka ei taheta võtta ning elada pole kusagil.

Äkki oleks aeg hakata vanglaeluga seonduvat muutma ning kui vangil hakkab karistusaeg läbi saama, siis küsitaks peagi vabadusse pääsevalt inimeselt, mis tööd ta teha sooviks ja kus seda oleks teha võimalik? Kui vanglast suudetakse kaasa aidata vabaneva vangi tööle saamisel ja talle ka elukoha leidmisel, siis on korralikuks inimeseks saada soovijal lihtsam seada samm korraliku inimese teele. Ka kinnipidamiskohas võiks kinnipeetavad tööle panna ja harjutada neid tööd tegema.

Vanglas ma viibinud pole ja seetõttu puudub sealsest elust ka ülevaade, aga olen kuulnud seal toimuvast ja hiljem esile kerkivatest probleemidest.

Kui vangla aitaks kaasa vanglast vabanevat vangi kusagile tööle saada, siis võib sellest inimesest veel ka asja saada.

Kui võrreldi juba vanglat eluga Eesti külas, siis tõepoolest on vangil elu parem ja muretum kui külas elaval inimesel, sest homse pärast ei pea ju vang muretsema. Muret võib tekitada vabadusse saamine nagu eelpool mainitud sai. Maainimene (eelkõige töötav inimene) ei tea ju kunagi, mida homne päev võib endaga kaasa tuua. Pensionäridel on vähemalt elatusraha ehk pension iga kuu kindel, aga töötav inimene ei saa palga peale kindel olla kui näiteks järgmisel päeval öeldakse, et homsest oled koondatud.

Lihtne pole ka põllumeestel. Kui kevadel seemne mulda külvad, siis ei tea ju ette, kas sügisel saaki saab või mitte. Kui on suvi liiga vihmane, siis võib vesi saagile halvasti mõjuda. Ka põud ei tee head. Sellised on maainimese mured.