Olukord koolides

WC on koht, mis võiks olla puhas ja korras. Oma uue kooliga olen ma rohkem rahul, kuigi alalõpmata on sealgi WC-paber puudu, seep otsas ning prilllauad puuduvad. Kuidas peaks õpilane tualetti minema, kui puudub paber ning prilllaud - tõesti ulme. 

Oma endises koolis oli olukord veel palju hullem. Tegemist oli vana veneaegse vetsuga. Uks ei käinud kinni, uste ees ei olnud mingeid lukke. Käi siis vetsus, kui uks kogu aeg lahti vajub ning teised õpilased ka seal viibivad. Paberit oli seal ühe kuu peale üks rull. Aknad olid ka vahetamata ning kinni teibitud, hais oli vahel lämmatav. Kraanidest tuli ainult külma vett, seep oli tavaliselt otsas ja peeglid üldse puudusid. Talviti pidi tualetis kiiresti ära käima, kuna lihtsalt oli liiga külm. Loomulikult ei läinud WC uks hästi kinni ja seal said lollitada ka poisid. 

Esimestes klassides ei olnud minu ja minu klassikaaslaste jaoks WC nii oluline koht, kuna vahetundides tegelesime mängimise ja jooksmisega. Saades vanemaks, hakkasime rohkem enda hügeeni tähtsustama ning külastasime tualetti tihedamini. Alguses ei olnud ka kõige hullem, kuid lõpuks ei tahtnud meist keegi enam sinna poole minnagi. WC läheduses oli juba vastikust tekitav hais. Õpetajad loomulikult ütlesid, et me vingume liiga palju ja hea, et meil üldse WC võimalused on. WC peab olema puhas, viisakas ja privaatne koht, kus inimesed saaksid oma loomulikke vajadusi rahuldada.

Kool raiskab raha mittevajalike asjade peale?

Igas koolis peaks nüüdseks olema arvutiklassid ning ka telekad. Paljudes koolides on ka puutetundlikud tahvlid. Kuid kas neid on ka tegelikult meile vaja? 

Vaadetes meie kooli, siis on meil paljudes klassides telekad ning ka osades puutetundlikud tahvlid. Minu arvates on see täielik raha raiskamine. Selle raha eest saaks pigem korralikud vetsud ning talvel soojemad kooliruumid. 

Reaalselt, me kasutame telekat aastas võib-olla korra. Õpetajad suudavad seletada ära, miks neid on vaja ja kui palju saaks kiiremini õppida. Miks õpetajad siis neid võimalusi ei kasuta? Nad kirjutavad ikka pikad tekstid tahvlitele ümber ning jagavad töölehti ja paljundusi. Sama on ka puutetundlike tahvlitega. Õpetajad ei oska neid kasutada ning need lihtsalt seisavad seinal. Milleks teha selliseid suuri kulutusi ebavajalikele asjadele, kuigi on asju, mis vajaksid hädasti korda tegemist ja raha.

Õpilased, võtke ise midagi ette!

Paljud mu tuttavad, kellel on koolis vanemad vetsud, räägivad, et neil ei ole soovi seal käia, nad kannavatavad pigem koolipäeva lõpuni, kui lähevad ebainimlikku käimlasse. 

Õpilased saavad ise enda tingimusi paremaks muuta, kui nad teavitavad sellest juhtkonda. Loomulikult on ka õpilasesindus, kes kaitseb õpilaste õiguseid, huve ning aitab neid sellel teemal. 

Kuidas on olukord sinu koolis?