Saime kutse sünnipäevapeole ühte mängutuppa, mida ei broneerita vaid ühe peo tarbeks. Seal on kaks tuba, kus saab korraga pidada kahte sünnipäevatralli Meie kutsuja sai kuueaastaseks, naabertoas tähistati ilmselt natuke vanema lapse sünnipäeva.

Kui tavaliselt on kombeks, et vanemad hoiavad lastel silma peal, juhendavad neid vajadusel, näitavad kätte ja soovitavad mänge, kui mudilastel juhtumisi igav peaks hakkama, siis naabertoas tundusid asjad juba esmapilgul kahtlased. Lapsed jooksid täiesti kontrollimatult mööda koridore ringi, karjusid, kaklesid omavahel, käisid aeg-ajalt ka meie pidu segamas. Vanemad aga istusid rõõmsasti ümber laua ega pööranud toimuvale vähimatki tähelepanu. Kuid tuju paistis neil ütlemata hea olevat.

Üsna pea sai ka nende ükskõiksuse põhjus selgeks. Pärast seda, kui teise toa laps oli ühele meie külalisele meie toas jalaga kõhtu virutanud, läksime vanemate südametunnistusele koputama ning paluma, et peolised püsiksid neile ette nähtud ruumis. Uksele vastu tulnud isa silmad kilasid ning laua tagant tõustes koperdas ta mitu korda ning itsitas siis kahtlaselt.

Laual olid tühjad šampuse ja veinipudelid ning terve ruum haises nii vängelt alkoholi järele, et me enam ei imestanud, miks lapsed seal sees püsida ei tahtnud. Vanemad olid “meeldivalt vindised,” tundsid end hästi ning põngerjatel oli vaba voli teha kõike, mis pähe tuli.

Pärast meie külaskäiku ning ühe kaasas olnud isa ranget märkust jätsid naabertoa lapsed meie lapsed õnneks rahule, kuid meil, vanematel, jätkus jutuainet kauemaks.

Kas tõesti on lapse sünnipäev mängutoas õige koht alkoholi tarbimiseks? Ükski kohalviibijatest ei olnud varem sellist asja näinud, kuigi mängutoasünnipäevadel on käidud üksjagu. Kangeim kraam, mida sellistel üritustel antakse, on tavaliselt lastešampus või Coca-Cola. Tunnistati küll, et mõnikord on kodustel lastepidudel vanematele šampust või vanavanematele traditsiooniliselt pits viina pakutud, kuid et keegi viiks mängutuppa kastitäie alkoholi, et vanemad saaksid end sõna otseses mõttes täis juua, tuli meile kõigile üllatusena.

Veelgi suurema hämmingu tekitas see, et vanematel ei olnud piinlik lastele mõeldud mängutoas rohkem kui klaas veini või šampust ära juua. Tundus, et pea kõik täiskasvanud teises toas olid vindised.

Olgu öeldud, et mängutoa eest vastutaja ei viibi peo ajal tavaliselt kohal, sest usaldab lapsevanemaid ja nende võimet korda pidada, seega sai ta alkoholi tarbimisest ilmselt teada alles pärast pidu koristama tulles.

Aga millist eeskuju näitavad sellised vanemad oma lastele?

Head lugejad, mida arvate teie? Kas laste mängutoas on normaalne sünnipäeva ajal alkoholi tarbida?