Kas nii see kooli valimine toimubki? Või on veel mõned olulised faktorid kooli valikul? Miks on äkki nii, et kõiki lapsi topitakse vaid valitud koolidesse? Tavakoolide õpetajad on ära? Protestivad või sõitsid Soome? Kas keegi valgustaks mind, pimedat?

Minu laps on juba suur, minu pedagoogikogemused jäävad enam kui 10 aasta taha. Ju on siis maailm nii palju muutunud. Aga kas ka lapsed? Vaevalt.

Eelkoolid olid olemas ka aegade alguses ehk siis Nõukogude ajal. Vaid selle vahega, et need olid tasuta. Olid need koolid, tegelikult ju hoopis klassid ka meie ime-aja alguses, ikka veel tasuta. Millal need siis tasuliseks muudeti? On see mingi osa ”lapsevihkajate” programmist?

Eelkool võib olla vajalik, aga alati ei pruugi olla. See oli ikka mõeldud vaid lastele, kes muidu olid kodused. Kollektiivi sattumine on sellisele põnnile alati pisike trauma. Ja siis veel need reeglid ja tavad, mida kõike koolis täitma peab ja millest väikesel ”metslasel” aimugi pole. Üsna tore, kui ta siiski enne kooli mõne tähe ja numbri ka selgeks saab. Teised, kes lasteaias käinud, teavad ja tunnevad juba neid ja klassi kõige totum olla pole just meeldiv.

Aga õpetajal pole aega, tema peab nurisema ju oma palga üle. Niisiis olemegi jõudnud olukorda, kus eeltöö ja tegelikult suure osa esimese klassi programmist teeb ära lasteaiakasvataja. Muide, tunduvalt väiksema palga eest, kui õpetaja! Kurb. Ometi teavad mõlema elukutse esindajad õppima minnes, millised palgad neid ees ootavad. Pole pedagoogid kunagi miljoneid teeninud, inimesed tegid seda tööd, sest see oli nende kutsumus - armastusest.

Jah, armastusest ära ei ela. Aga tasulised koolid, seega laste haridusega manipuleerimine, on alatu. Olgem ausad, on siiski veel pedagooge, kes teevad oma tööd hästi, rahanumber pole esmase tähtsusega, lapsed on.

On õpetajaid, kes kutsuvad lapsevanema vestlusele ja soovitavad panna oma järeltulija mingi “kallakuga” kooli, sest lapsele on annet. Aga seda ei tehta esimeses klassis, ammugi mitte enne kooli. Sel lihtsal põhjusel, et keegi meist ju lihtsalt ei tea veel, milleks laps võimeline on.

Eriti alatu on aga süsteem, kus sunnitakse last eelkooli panema, sel lihtsal põhjusel, et kellegi lelletütar seal töötab ja hädasti rahasüsti vajab.

Pole paremad ka lapsevanemad, kes iga hinna eest oma järglast eliitkooli surudes tegelikult oma lootusi ja täitumata jäänud unistusi ellu viivad.

Tahaks anda vanematele lihtsa soovituse: pange oma laps aastaks enne kooli lasteaeda. Aga ma ei tea, kas see on hea soovitus, sest lasteaiad on ka ju jube kallid. Või siis tegelete lapse harimisega pisut ise, ehk leiab vanaema aega. See polegi kõige olulisem, küll ta õpib ka koolis, lihtsalt otsige tavaline väiksem kool, mõni õpetaja seal ehk ikka veel töötab ja looge oma lapsele ise kollektiiv, võtke lastega sõbrannad kampa ja tehke oma lastele päris oma kool. Koos reeglite ja muu kooliga kaasa käivaga. Olgu seda siis kasvõi paar korda nädalas, mingit aimu laps ikka sest süsteemist saab.

Kolm aastat hiljem: ”Emme, kui ma suureks saan, hakkan politseinikuks aga võib-olla hoopis pätiks.” Mis nüüd, kas uus kool?