Mis te ise arvate? Kui plaastri all on kõigest kriimustus ja laps ise leiab, et tahab joosta, kas ma peaksin talle seda keelama, kartuses, et ta nakatab teisi oma kriimustusega?

Nohuga on sama lugu. Nohu on kõigest üks sümptom paljudest, mis viirushaigusest märku annnavad. Tihti on tõsisem haigus nohuni jõudmise ajaks juba läbi põetud. Minu jaoks on märksa olulisemad tunnused lapse meeleolu ja enesetunne. Kui ta ikka on hommikul müstiliselt viril, kaebab halba enesetunnet, on ülemäära uimane, siis see on palju tõsisem põhjus kojujäämist kaaluda, kui ainult tilkuv nina. Ma ei vii oma last lasteaeda, kui ta tunneb ennast halvasti! Ma viin ta lasteaeda, kui tal on väike nohu, aga muidu on ta terve ja reibas.

Jah, nohu põhjustavad viirused on nakkavad! Paraku nakkavad need ammu enne nina vesiseks muutumist - mingitel andmetel on "nohu" nakkav  5 päeva enne ja 2 päeva pärast nohu väljalöömist. Noh, kuna ninatilkumist võivad põhjustada paljud erinevad viirused, siis ei saa neid arve alati päris tõsiselt võtta. Aga fakt jääb faktiks. Kui korrapäraselt lasteaias käival lapsel nohu välja lööb, siis on teiste laste nakatamine juba toimunud. Õhu kaudu. Lapsed nimelt hingavad. Või füüsilise kokkupuutega. Nad mängivad ja söövad ja teevad paljut muud koos - seal lasteaias.

Nohu pärast on lihtne lokku lüüa, sest see on nähtav. Nohuse lapse poole on hõlbus süüdistavalt näpuga näidata. Palju keerulisem on huvi tunda, ega lapsel ei ole äkki mõnd nohust allergiat (alleriga ei ole nakkav), ja eriti keeruline on teha kõike seda, mida lapsevanem ise peaks ja saaks oma lapse kaitsmiseks ja immuunsüsteemi parandamiseks ära teha. Toita tervislikult, mitte kiirtoiduga, lasta sportida ennekõike värskes õhus, palju jala käia jne.

Kergesti haigestumisi soodustab moodne elustiil ülimal määral. Vähene liikumine, liigvähe värske õhk, lakkamatud autosõidud, ja külmemal ajal see saunasündroom - palavaks köetud autost õhukese jopega sups külma õhku, ning kohe jälle lasteaia soojadesse ruumidesse. Lapse karastamine, temaga väljas liikumine ja talle tervisliku toidu andmine nõuab ju palju suuremat ja pidevamat pingutust, kui teiste lapsevanemate süüdistamine ja igas nohus hirmsa kolli nägemine.

On veel üks tegur, mille mõju pole veel eriti selge. Meie lasteaedade hoonete olukord. Paraku on meie kliimas oluline, et majad oleksid ühtaegu hästi köetud kui ka hästi õhutatud, seega hästi ehitatud ja hooldatud. Paraku ei ole see tihti nii, kuna omavalitsustel ei jätku alati lasteaedade kordategemiseks raha - kas on omavalitsus vaene või on tal lihtsalt teised prioriteedid. Nii võibki juhtuda, et lasteaia majas pesitseb ja kahjustab lapsi mõni vastik hallitus või vamm, õhk on kehva kütmise ja kehva õhutamise tõttu rõske ja umbne.

Olen täiel määral nõus, et vanemad peaksid oma lapse immuunsüsteemi tugevdamiseks ise ka midagi ära tegema. Sel teemal, kas lapsevanemal on võimalik haige lapse pärast töölt puududa või mitte, ma vaidlema ei hakka. Loogika ütleb, et kui kergelt haige lapsega õigel ajal kodus ei olda, tuleb hiljem juba raskelt haige lapsega palju pikemalt kodus olla ja see on nii töö kui sissetuleku kaotamise suhtes märksa riskantsem. Ent lihtsalt - nohu pole haigus. Nohu on kõigest sümptom.