Minu naaber on ahelsuitsetaja. Tihtipeale suitsetab ta iga kümne minuti tagant, ausalt. Nii öösel kui päeval. Ei, ma ei jälgi teda pidevalt oma aknast. Ma tean tema suitsulembusest, kuna iga kord, kui tema oma sigaretti naudib, täitub minu korter võika suitsuhaisuga. Ei loe sugugi see, kui aknad on kinni - tänapäeva sundventilatsioon tõmbab suitsuhaisu kiiremas korras minu tuppa. Kui sulgen ventilatsiooniava, siis pole toas üldse õhku.

Suvisest ajast ei maksa üldse rääkida. Mis tunne on istuda rõdul, kui otse sinu rõdu alt kerkivad suitsupahvakud. Aknaid ja rõduust lahti hoida ära mitte mõtlegi.

Kohvikus ei tohi suitsetada, trepikojaski ei tohi. Aga oma rõdul - palun! Mis siis, et mul on tunne nagu elaks suitsetaja minu toas.

Et miks ma siis naabrile midagi öelnud pole? Olen end mitu korda kogunud, et seda teha. Ütlen ausalt, et ebameeldiv on sellist asja üles võtta. Muidu tundub ta lausa tore ja sõbralik inimene. Pealegi olen ma mõelnud - mis oleks siis lahendus? Suitsetamist maha ta ei jäta - seda näitavad aastad ja tema suitsetamise sagedus. Kui ta rõdul ei suitsetaks - kus ta seda siis teeb? Ehk hakkab suitsetama toas ja olen kogenud, et ka see hais võib mööda moodsat ventilatsiooni otse meie tuppa maanduda. Mida ma siis teen? Palun, et ta rõdule tagasi läheks?

Kas tõesti oleks võimalik, et ta hakkab iga kümne minuti tagant õue suitsetama käima? Meil on ka teisel pool maja aknad ning kui ta välisukse juures suitsu teeks, siis tuleks suitsujuga ka sealt mööda ventilatsiooniava tuppa.

Ja kõigele lisaks... Seni, kuni ma pole temaga sellel teemal rääkinud, jääb mulle õhkõrn lootus, et küllap ta midagi muudaks, kui ma ütleks. Kui ma temaga räägin ja ta ütleb, et teda ei huvita.... siis on mu illusioon purunenud ja jääb vaid suitsuhais.

Kurb on see, et naaber näeb oma rõdult suurepäraselt, kui mina rõdul olen. Ta teab, et ma ei suitseta. Usun, et ta saab aru, kui häiriv see on (ja ma arvan, et ka ebatervislik!), kuid ta ei tee sellest väljagi. Või ta tõesti ei saa aru?

Kui paljukest on vaja, et mõelda veidi inimestele enda ümber? Mäletan, kui kohvikutes-baarides suitsetamine ära keelati. Mitmed suitsetajad olid maruvihased, et nemad ei saa nüüd enam mõnuga oma sigaretti nautida.

Kallid suitsetajad - suitsetamine ei ole ainult teie eraasi. See mõjutab paljusid teie ümber - palun, mõelge sellele ja jätke oma rõõm sigaretist ainult endale. Kui arvate, et teie sigaretitõmbaine teisi ei häiri, siis kujutage ette, et joote lauas viina ja sunnite ka teisi enda ümber seda tegema. Sama efekt on teiste inimeste läheduses suitsetamisel.