Välismaale on keeruline elama minna juba seetõttu, et peab oskama võõrast keelt ning olema kindel, et suudad kõige uuega toime tulla ja kiiresti kohaneda. Välismaale elama minnes on kõik täiesti uus.: uus linn, teine keel, uued inimesed, kultuur, seadused ja poliitika.

On ka juhtunud, et inimene läheb välismaale, kuid tal saab raha otsa. Ta ei leia piisavalt kiiresti kodu ega tööd ning võib jääda suisa kodutuks.

Inimesed muidugi pelgavad ka, et välismaale minnes jääb Eestisse kõik maha. Tuleb lahkuda sõpradest, tuttavates ja oma perest. Samuti tuleb tihtipeale loobuda oma varast kodumaal, et mtte välismaale päris tühjade kätega minna.Algus on uues kohas kindlasti kõige raskem. Peab tutvuma linnaga, otsima koha, kus elada, töö ning tutvuma kõigide muude asjadega. Tuleb hakata kiiresti kohanema uue eluga. Muidugi oleks suur pluss, kui mõni sõber või pereliige, kes elab välismaal, saaks aitada. See teeks asjad tunduvalt lihtsamaks.

Uues riigis pead jällegi vähemalt aastaid elama seal, et jõuda sama kaugele kui inimesed, kes teavad oma riigist palju, teavad kus ja kuidas midagi töötab. Välismaale elama minnes avab inimene täiesti uue ja puhta lehekülje oma elus.

Samas käivad paljud inimese välismaal ainult tööl samas kui kodu on ikka Eestis. On olemas töökohti välismaal, mis annavad sulle ka magamiskoha, nii kauaks kui tööl käid. Osa inimesi ei taha ning ei suuda oma elu täielikult välismaale viia.

Kuid miks inimesed tahavad siiski minna välismaale elama? Põhjuseid on palju: mõne jaoks kliima, mõne jaoks midagi muud, kuid siiski suurim põhjus on palk. Paljud inimesed on nõus minema välismaale elama, kuna palgad on suuremad kui Eestis. Paljudel inimestel lihtsalt polegi valikut, sest siia jäädes võivad võlad kasvada üle pea ning nad võivad jääda lausa kõigest ilma.

Inimestel on tõesti teha raske seda otsust: kas minna elama välismaale, leida omale täiesti uus elu või jääda Eestisse ja loota siin paremat tulevikku nii endale kui ka teistele.

Tahaksin kuulda ka teiste arvamusi, miks me räägime pidevalt, et välismaal on parem elu, kuid ise oleme ikka Eestis? Mis meid siin kinni veel hoiab?