Üsna tüüpiline jutt töötu suust on kurtmine, et tööd ei ole ja kui ongi, siis on palk nii väike, et selle raha eest küll orjama hakata ei tasu. Muud kuulda ei olegi, ainult hädaldamine. Aga miks ei tehta ise selleks midagi, et parandada nii enda kui ka teiste olkuorda? Võimalusi on ju küll. Eestis eksisteerib edukalt töötukassa, kes pakub rahastamise võimalust heale äriplaanile. Võtke asi kätte, mõelge välja plaan, pange see paberile ja hakake ise töökohti looma! Ja kui puudub kogemus, siis töötukassa pakub isegi koolitust. Aga selle asemel, et liigutama hakata, sirvib tüüpiline töötu kodus töökuulutusi ning vingub, et igal pool on vaja kogemusi ja palk on nii väike.

Tööandjate nõudmised on seoses suure valikuga tööturul kasvanud. On lihtsam leida väärt töölist. Kuid tööotsijale on see jälle häda: pole piisavalt vana, puudub kogemus ja haridus. Aga mida teeksite te ise, kui oleksite tööandja? Kas võtaksite sama palga eest tööle kõrgharidusega inimese, kellel on 10-aastane kogemus või äsja kutsekooli lõpetanud nooruki, kes ei oskagi reaalselt eriti palju? Kui on võimalus võtta tööle kogenud ja haritud inimene, siis loomulikult eelistatakse teda. Kui te ei vasta tööandja ootustele, siis tuleb otsida tööd vastavalt oma haridusele ja kogemusele altpoolt. Pärast põhikooli lõppu kahjuks kõrgepalgaliseks ei saagi.

Järgmine tüüpiline lause noore ja töötu inimese suust on, et kust ma siis need kogemused pean saama, kui keegi ei anna võimalust? Ma küsiksin vastu, et kust said kogemused kogenud töötajad? Kust alustas Urmas Sõõrumaa? Nemad olid kunagi samuti noored ja rohelised. Paljud on alustanud täiesti nullist ja tõusnud raske tööga ülespoole, koristajast firma juhiks saada on täiesti võimalik!

Enamik aga saab kogemused sõbra või tuttava firmast. Eks kontakte peab ka olema ning ise tuleb olla aktiivne ja ringi vaadata. Ei maksa pärast kooli lõpetamist himustada kohe eriti kõrge palgaga töökohta, tasu tuleb ikka küsida vastavalt oma oskustele, mitte vajadustele.

Kodus passimise ja hädaldamise asemel pange oma pead tööle! Kui olete vähegi teistest üle, siis pole ettevõtlus ju mingi probleem. Kui tahate olla palgatööline, siis ärge hinnake end üle nagu paljud seda teevad. Mõelge ikka hoolega läbi, mida oskate, millised on teie kogemused ja kui palju te ettevõttele tulu toote - vastavalt sellele tuleb ka küsida tasu. Logelemine ei ole Eestis just eriti tasustatud. Mida suuremat tulu ettevõttele tood, seda suurem on ju sinu palk!

Lisaks arvan ma, et mõnda aega töötu olla kulub igaühele meile marjaks ära. Kui kõht täis, siis ei oskagi ju mõelda, kust süüa saab. Või nagu ütles üks meie professor: "Võtke pangalaen, küll siis pea tööle hakkab!"

Eestis on olemas kõik eeldused, et hakata ettevõtjaks. Lisaks eelpool nimetatud töötukassale on olemas ka EAS, kes pakub üsna suurt rahastamise võimalust. On veel teaduspark, programm Garage48, Eesti Arengufond jne. Alates käesolevast aastast saab OÜ-d asutada ka ilma algkapitali kohese sissemakseta. Kõik eeldused on loodud, sul peab olema vaid mõistus ja viitsimine.

Sisuliselt on kõik kättevõtmise asi. Kui tahad parandada maailma, siis alusta iseendast! Võite vabalt hakata ise tööandjateks ja võtta tööle kogenematuid töötajaid ja maksta neile kõrget palka, kui seda soovite. Ärge unustage, et paljud ettevõtted panid oma uksed kinni, seega on valikuvõimalus just praegu eriti suur.