Ttekib küsimus, miks peaks isikut tõendava dokumendi esmataotleja või korduvtaotleja selle eest maksma? Leian, et riigi kodaniku isikut tõendavate dokumentidega seotud vältimatud kulud peaks kandma riik, tagamaks dokumentide olemasolu igal riigi kodanikul.

Pean siinkohal silmas, et esmase dokumendi saamine või selle ringivahetamine aegumisel peaks see inimesele olema tasuta, samuti peaks olema tasuta dokumendi ringivahetus, kui sellel ilmneb dokumendi kasutusest mittetulenev defekt, näiteks kui ID kaardi kiip ei tööta.

Pean ka mõistetavaks, et dokumendi mistahes põhjusel kaotsi minekul tasub uue dokumendi eest selle taotleja. Sel juhul oleks dokumendi väljastamisel nõutud tasu distsiplineeriva iseloomuga. Riik peaks tagama inemesele tasuta passi ja ID kaardi.

Samasugune loogika võiks kehtida pangakaartide väljastamisel. Inimene, kes avab pangas konto, võiks pangapoolse žestina saada tasuta pangakaardi, samuti võiks pank ilma lisatasuta kaardi kehtivusaja lõppemisel välja vahetada, kuna inimene maksab niigi pangale kaardihooldustasu.

Jääb loota, et keegi tuleb vastavate muudatuste ja ettepanekutega esile.