"Leinaseisak pidulikul üritusel on piisav ja kooskõlas hea tooniga. Kui tegu oleks jaanipäevaga, siis oleks ma küll nõus, et kõikvõimalikud vallikäärud ja külatanumad oma labrakad ära jätaks. Vabariigi aastapäeva üritus on siiski midagi muud kui pidu, see on traditsioon, vabariigi kestvuse üks sümboleid, see jäägu ära ikka vaid sõja- või katkuseisukorras - kui siiski," kirjutab üks lugeja.

Osa lugejatest oli aga ka arvamusel, et leina tõttu peaks kogu pidustuste kava ära jääma. "Kui ball toimub, on see veel väiklasem kui tavaliselt ja ei saa olla vabanduseks ostetud kleidid ja meie raha eest tellitud söögid, mida pingviinid õgivad. Olge ikka normaalsed. Ei mingit pidu. Häbi sellise riigi pärast. Kellele sellise riigi sünnipäeva vaja on, kas rahvale? Ei, hoopis ordenid tuleb olematute teenete eest kätte anda ja kleite näidata. Mida te teete, inimesed, sellest võib ainult pahandust tulla! Tulge mõistusele, jõuame veel järgmine aasta tähistada."

"Imestan nende kommenteerijate üle, kes räägivad justkui ball olekski ainuke Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamine ja sellest et elu peab edasi minema. Vabandage, aga see ball on küll pigem selleks, et telekas kleite vaadata ja klatšida. Eesti Vabariigi sünnipäeva tahistamiseks piisaks praegu küll sõjaväeparaadist ja kontserdist koos presidendi kõnega. Moedemonstratsioon ei ole küll kohane ega ei vii see tualettide väljanäitus ka elu edasi ega selle ärajäämine tagasi. Pole parata, aga vahest tuleb tehtud kulutused ka tühja kanda. Matmata laste surnukehadel tantsimine igatahes ühes endast lugupidavas riigis küll kohane ei ole," ühtis ka teise lugeja arvamus eelmisega.

"Nõustun, et Eesti Vabariigi sünnipäev on tähtis, kuid arvan ka, et pidu katku ajal ei sobi kuidagi. Ehk siis vaikselt ja tagasihoidlikumalt, mitte teles ja suursuguselt," kirjutas sarnaselt veel üks lugeja.

"Kui Eesti riigil või õigemini Eesti elanikel on prioriteedid paigas, oleks mõistlik see suurüritus sellel aastal küll vahele jätta. Kindlasti on oluline väärtustada iseseisvus aastapäeva, kuid hetkel on lihtsalt midagi palju olulisemat ja emotsionaalsemat juhtunud. Liig on paluda inimestel keset leina ja sügavat kurbusttunnet olla siiralt õnnelik ja uhke oma riigi üle. Raske on panna ilus ja särav naeratus näole, siidkleit selga ja kontsad jalga ja teeselda, et kõik on kõige paremas korras. Nüüd on küll see hetk, kus tuleb aeg maha võtta ja jätta meile hingamisruumi. Ja mõtlemisruumi..."

Nii mõnigi Delfi lugejatest oli aga ka arvamusel, et kuna traagiline õnnetus ja vabariigi sünnipäev omavahel kuidagi seotud ei ole, siis ei tohiks rahvalt ka pidupäeva ära võtta. "Arusaadav, et inimestel on emotsioonid laes peale sellist õnnetust, aga elus ongi rõõmu ja kurbust kordamööda. Vabariigi aastapäev tuleb õnnetustest hoolimata ja pole mingit mõtet aastatepikkuseid traditsioone muutma hakata. Ma pole kunagi aru saanud, miks seda balli tehakse ja pean seda mõttetuks raha raiskamiseks, aga kui selline traditsioon juba kord on, siis praegune õnnetus pole küll mingi põhjus selle muutmiseks. Meil Eestis juhtub pea iga päev mõni õnnetus ja inimesed hukkuvad, elu läheb ikkagi edasi."

Üks lugeja oli ka arvamusel, et kogu küsimusepüstitus on tähtsusetu, sest rahval sellises küsimuses nagunii sõnaõigust poleks. "See küsimine siin on ülearuline, sest seda balli nagunii ära ei jäeta, arvaku rahvas mida tahes. Meie koorekiht on valmistanud ennast puhevile ja vahtu ajama selleks pidupäevaks ning seda pidu ei anna keegi käest. Mõnes mõttes on ka arusaadav, sest ega vabariigi aastapäev on ikka omal kuupäeval ja ta jääb selleks ka sõltumata katastroofidest või õnnetustest. Külalised on omad kulutused juba teinud teinud, ka riigi rahakotist on suurem jagu arveid juba kinni makstud, esinejad on eeskava lihvinud jne. Enamus summasid on juba välja käidud või vastavatele instantsidele üle kantud ja seda ei saa kuidagi lastekodu tarbeks enam tagasi võtta. Presidendi kõne peaks ikka olema, mingid lustlikumad etteasted võiks eeskava programmist küll välja jätta. Napsutamine tuleks ka ära jätta. Tantsude asemele võiks ka leinaseisaku teha ja siis laiali minna. Nii oleks hundid söönud ja lambad terved."