Viimased viisteist aastat on meie pere elukohaks olnud Harku valla üks suuremaid asustuskeskusi. Novembrikuus kuulsin, et Harku vald korraldab töötutele infopäeva. Olin väga põnevil, lootes saada reaalset abi ja head nõu oma koduvallast. Seega märkisin ürituse oma kalendrisse ja olin õigel ajal platsis.

Üritus toimus Tabasalu Ühisgümnaasiumi majas, suures saalis. Kuna olen koolimajaga tuttav, teadsin kus asub saal. Küll aga märkasin, et nii mõnigi teine üritusele tulnu otsis õiget ruumi üsna kaua. Saali ülesleidmine oli nimelt jäetud iga tööotsija enda mureks, sest ühtegi silti või viita ei olnud ei välisuksel ega ka mujal.

Ürituse avas vallavanem Kaupo Rätsep, keda oodates ürituse algus pool tundi hilines. Töötutel ju aega küll. Kui vallavanem lõpuks saabus, rääkis ta kiirustades ainult sellest, kuidas neil (vallavalitsusel) hästi läheb ja kuidas nad arengukava teevad ja eelarvet koostavad - põnev. Aga selle info kasutegur tööotsijatele jäi mul mõistmata.

Järgmisena rääkis valla haldusfirma OÜ Strantum juht, millega Strantum tegeleb, kui palju neil on erinevaid allasutusi ja seda, et neil ei ole vabu töökohti.

Pärast vallavanema ja Strantumi esindaja ennastimetlevat ülesastumist esinenud AS Prolexplast esindaja rääkis sellest, millega nende ettevõte tegeleb. Et neil on praegu masuaeg ja osa töötajaid on koondatud. Seda ka, et suvel võtavad nad kooliõpilasi abitöödele, aga et praegu neil vabu töökohti ei ole ja kui masu läbi saab, siis võib olla mõni koht tekib. Lisati ka, et kuna neil on pakkuda ainult seisvat tööd, siis haige seljaga inimesed seal tööd ei leia.

Harku vallas tegutseva transpordiettevõtte HRX juhataja tutvustas samuti, millega nende ettevõte tegeleb. Ütles, et neil on palju töökohti, aga praegu neil vabu töökohti ei ole ja ei ole ka tulemas. Kui, siis äkki suvel, või siis kui masu läbi saab. Aga muidu pidi nende firmas olema hea töötada.

Tabasalus asuva Sakala Tööstusautomaatika raamatupidaja tutvustas oma firmat kui pereüritust, kus karjääri ei ole võimalik teha ja vajatakse ainult spetsialiste. Veel soovitas ta titemammadele (sic!) kes lastega kodus on, TTÜsse õppima minna, sest nende juures saavat praktikat teha. Aga praegu neil vabu töökohti ei ole ja ei tule ka.

AS-i Tallegg esindaja oli kaasa võtnud inglisekeelse PowerPointi esitluse, kus oli kirjas kui palju kana kaalub, kui palju ta muneb, millega firma veel tegeleb ja kui suured ja ilusad nad kõik on. Ja ütles, et vabu töökohti ei ole, aga aastal 2013 pidi Tallegg Tabasallu kolima ja siis võivat isegi kuni 40 uut töökohta tekkida.

Ettevõtjatest viimasena astus üles Tabasalus kohvikut pidava OsvaldCatering‘i juht, kes ilma ilutsemiseta teatas, et neil on töökohti ja neile võib kohe tööle tulla ja saab veel tasuta koolituse ka! Tundus, nagu ta oleks valele üritusele sattunud.

Ürituse krooniks oli Töötukassa esindajate esinemine, kust olid kohale tulnud kaks prouat. Esimene neist näitas tabeleid kus oli kirjeldatud, kui palju on töötuid ja kui palju tööpakkukkumisi. Teine proua aga rääkis, kui hästi töötukassa oma tööd teeb ja mida kõike pakub. Lõpetuseks ütles üks prouadest, et tegelikult töötuid peaaegu ei olegi enam ja need kes veel tööd ei ole leidnud, on selles ise süüdi - olevat rumalad või paindumatud. Tulevat olla paindlikum, käia kaugemal tööl, nõuda vähem palka ja olla leplikum tööaja suhtes, ütles too proua. Ma mõtlesin kohe tükk aega, et mis mulle nüüd öeldigi? Et tee tööd, mis sulle ei sobi, maksa töölesõitmise eest veel rohkem raha, aga nõua vähem palka ja tööta mittestandardse tööajaga? Ja siis oled veel loll ka? Nii see igatahes mõjus.

Töötajate „infopäeva“ lõpetas abivallavanem Erik Sandla, kelle ettekandest selgus, et vallal töökohti pakkuda ei ole, aga tehku töötud endale oma firma.

Mis oli siis „infopäeva" tulemus? Vallavalitsus ja töötukassa said öelda „Tehtud!“ Umbes 40-50 inimest, kes kohale olid tulnud (nendest enamus pensionieelikud ja pooled neist mehed), saidki teada, et tööd ei ole ja ei tule ka.

Kui ei oleks olnud Osvald Catering’i, poleks „infopäeval“ olnud ühtki reaalse töö pakkujat. Teiste esinejate, eriti vallavalitsuse ja Strantumi esindajate ülesastumised mõjusid avaliku vastastikkuse verbaalse eneserahuldamisena. Seda oli lihtsalt vastik kuulata. Kohaletulnud inimesi sisuliselt mõnitati ning alandati. Peale Osvald Catering'i esindaja ei olnud keegi esinejatest midagi reaalselt ette valmistanud, vaid tuldi lihtsalt kohale.

Ühtegi neist firmadest, kes kohale tulid ilma reaalsete tööpakkumisteta, poleks vaja olnud kutsuda. Selle asemel oleks abivallavanem Sandla võinud pühendada pool tundi sellele, mis võimalused ettevõtluseks Harku vallas on, milliseid ettevõtteid Harku vald tegelikult vajaks, milliseid stardi- jms toetusi ja kuskohast saaks, mis teenuseid tulevikus Harku valla inimesed teoreetiliselt osta tahaks, jne. Aga ei midagi. Jäi ainult õhku küsimus, et miks sellist idiootsust aastal 2010 Eesti Vabariigis maksumaksja raha eest korraldatakse?

Harku vallavalitsusele aga ütleks seda, et selle asemel, et silmakirjalikult ülbitseda maamaksu kaotamisega (samal ajal lasteaiatasusid kolmekordistades), koguge maamaksu edasi ja tehke selle raha eest töötutele ajutisi sotsiaalseid töökohti kas või üldiste heakorratööde raames, või tehke midagi reaalset ja sisulist töötute aitamiseks. Me oleme küllalt teadlikud teie heast elust priskel riigileival.