1. Kuidas sai Sinust aktiivne noor – mis andis tõuke ja motiveeris?

⭐️Nicole: Liitusin enda kooli õpilasesindusega ja sain sõbraks esimehega, kes kutsus mind vabatahtlikuks häkatonile, kus tutvusin teiste ägedate noortega. Tundsin, et tahan saada samasuguseks, nagu nemad ning hakkasin sagedamini vabatahtlikuna tegutsema ja uurima erinevate organisatsioonide ja koolituste kohta. Eelmisel aastal otsustasin, et tahan õppida ise üritusi korraldama ning tegime meeskonnaga esimese seksuaalhariduse teemalise ürituse Narvas.

⭐️Artjom: Põhikoolis oli mul väga hea õpetaja, kes kirjutas palju projekte ning just need projektid olid minu esimesed tõuked. Paar aastat tagasi ma tulin Narva-Jõesuu noortekeskusesse, seal olid aktiivsed noored ja väga hea direktor. Nemad motiveerisid mind edasi osalema projektides ja erinevatel üritustel. Sain teada, mis on noortevolikogu ning hakkasin koos sõpradega seda arendama.

⭐️Elizaveta: Mul oli sisetunne, et tahan olla aktiivne, aga ei teadnud, mis see aktiivseks olemine on. Tulin õpilasesinduse koosolekule ja sain aru, et asjad võivad liikuda paremuse suunas ja olla teistmoodi, kui teha õpilaste häält kuuldavaks. Alustasin ürituste korraldamisega, tegin uuringut keskkooliõpilaste seas, käisin koolitustel, liitusin noorteorganisatsioonidega ja nägin, milline võib olla aktiivse noore elu ning mulle see meeldis. Mind on alati motiveerinud inimeste entusiastlikkus ja soov midagi teiste jaoks teha.

⭐️Joonatan: Minust sai aktiivne noor, kuna nägin tühimikku Orissaare noorte huvitegevuses ja sotsiaalelus. Samuti motiveeris mind enda suur huvi muusika ja sündmuste korraldamise vastu.

⭐️Markos: Aktiivne noor kujunes minust välja aegamööda. Käisin nooremana Kohilas ühes lastelaagris ning kui sellest vanusest välja kasvasin, siis otsiti laagrisse grupijuhte. See oligi minu esimene vabatahtlik kogemus ja nägin, et selliste asjade tegemine on tore. Asi oleks võinud sinna paika jääda, kuid avastasin enda jaoks Kohila Gümnaasiumi õpilasesinduse, tänu millele sain osa nii Eesti Õpilasesinduste Liidu tegemistest kui ka Eesti Noorteühenduste Liidu osaluskogudest.

Mind motiveeris just eriti see, et sain päriselt ise midagi ära teha ja näha enda panust üritusel. Mulle on alati meeldinud teha teiste jaoks midagi head ning see rõõm ja tänutunne, mida saan pakkuda, on mind käigus hoidnud tänaseni.

⭐️Eva: Mulle on alati meeldinud töö inimestega ning inimeste aitamine ja motiveerimine. Alustasin oma teed Erasmus+ projektist, kuna kirjutasin selle projekti esimese kooli karantiini ajal ning puutusin kokku probleemiga, mis oli seotud distantsõppega. Olin harjunud ise oma probleeme lahendama ning ka teisi aitama. Mind motiveeris ka minu meeskond, sest saime koos aru, et distantsõppe väljakutsega puutuvad kokku nii eesti kui vene noored ning seetõttu otsustasime kirjutada projekti.

2. Millised on noored/noorus Sinu arvates 10 aasta pärast – mis on muutunud ja kas on?

⭐️Nicole: Praegu näen, kuidas noored hakkavad mõistma, et ka nende häält arvestatakse. Oleme oma mõtete ja ideede rääkimisel aina julgemad. Ma arvan, et kümne aasta pärast mitmekordistub aktiivsete noorte arv ning nad on veelgi teadlikumad ja kogenumad, sest praegu ja ka tulevikus on palju võimalusi osaleda erinevatel koolitustel noorte osaluse teemal.

⭐️Artjom: Olen väga kindel, et kümne aasta pärast on noored väga erinevad. Me elame dünaamilisel ajal, kus kõik võib muutuda. Muutuvad huvid, stiilid, trendid. Mina isegi praegu ei saa aru mõnest uuest trendist, aga kõik 7-aastased lapsed saavad. Kümne aasta pärast on just nemad need, kes maailma muuta tahavad. Tulevikunoored on kindlasti enesekindlad ning meie ülesanne on neid maailma muutmisel toetada ning luua neile sobivad võimalused.

⭐️Elizaveta: Iga tegevus, projekt, eelnõu, otsus muudab ja mõjutab tulevikku. Ausalt, ma ei oska öelda, mis on kümne aasta pärast. Võin ainult unistada ja loota, et noored on hoolivamad, teadlikumad ja veelgi võimsamad. Tahan, et noorus ei oleks lihtsalt üleminek lapsepõlvest täiskasvanuks, vaid oleks tähenduslik ja väärtustatud eluperiood.

⭐️Joonatan: Mina arvan, et noored on kümne aasta pärast veelgi sõltuvamad sotsiaalmeediast. Nendel põhjustel on noorte areng kahjuks aeglustuv. Arvan siiski, et need probleemid ei väljendu veel kümne aasta pärast eriti jõuliselt.

⭐️Markos: Ma usun, et selleks ajaks on noored veel kindlamad oma soovides ning teavad mida nad tahavad. Kõik noored oleksid valmis õige asja eest seisma ning neid arvamusi toetavad faktid. Juba praegu on tore näha noori kokku tulemas kliimastreikideks ning ma usun, et see suundumus jätkub. Samuti loodan,, et kümne aasta pärast on noored oma arvamustega väärtustatud partnerid otsustes ning neid võetakse alati kuulda. Sest kes muu, kui nemad, peavad hakkama lõpuks seda suppi sööma. Peaasi, et maitsed oleks tasakaalus.

⭐️Eva: Arvan, et noored muutuvad aktiivsemaks, ja vahe, mis tekib tulevikus nende, kes aktiivselt millegagi tegelevad ja nende, kes ei ole ühiskonnast huvitatud, on hästi nähtav. Kui noor on aktiivne ja tahab midagi muuta, siis see oleks nähtav ja et ta oskaks kusagilt alustada. Samal ajal, kui noor ei soovi aktiivselt osaleda ühiskonnaelus, siis on tal ka see õigus. Olen kindel, et noored on julgemad, loobuvad stereotüüpidest ja piiridest. Loodan, et noored saavad rohkem võimalusi enda arendamiseks ning nende tegevused saavad rohkem mõju ühiskonnale.

3. Mis on Sinu suurim unistus seoses noortega/ noorte eluga?

⭐️Nicole: Suurim unistus on tuua kokku eesti ja vene noored. Tegelikult tahaksin väga töötada ja suhelda eestlastega, mitte ainult noortekohtumiste kaudu, vaid üldiselt. Elus on kõige olulisem oskus suhelda erinevate inimestega erinevates keeltes. Ja kui venekeelsed ja eestikeelsed noored hakkavad koostööd tegema ja meil on ühine kogukond, oleks see väga lahe.

⭐️Artjom: Ma tahan, et vanemaealised inimesed, täiskasvanud, otsustajad ja poliitikud hakkaksid meid kuulama ja annaksid meile võimalust otsustada. Noored on tulevik, noorte hääl on oluline, just nemad muudavad kõike paremaks!

⭐️Elizaveta: Soovin, et iga noor leiaks ennast, ja unistan, et noori võetaks igal tasandil võrdse partnerina.

⭐️Joonatan: Ma unistan sellest, et noored oleksid tulevikus veelgi ettevõtlikumad ning julgemad. Samuti loodan, et ka maapiirkonna noortel tekib rohkem võimalusi enda huve, soove ning andeid realiseerida.

⭐️Markos: Minu suurim unistus ongi see, et tulevikus on kõik noored mõtlevad igapäevaselt kaasa ning neil on just kohalikes omavalitsustes sõnaõigus. Ma loodan, et noored saavad ja ka tahavad rohkem kaasa rääkida, kui ainult valimistel.

⭐️Eva: Oleks tore, et noored saaksid rohkem mõjutada oma elukoha piirkonda. Unistan, et noor olla oleks väärikas, et projektid ja üritused, mis noored teevad, oleks hästi nähtavad ja ülikoolide jaoks oleks ka oluline, et õpilane, kes tuleb, on midagi hästi teinud. Kui noor on aktiivne ning osaleb mingi noortekeskuse elus või on näiteks noorteparlamendi liige, siis see on väga väärtuslik.

Täname!⭐️⭐️⭐️
Nicole Ivanova / Narva / VitaTiim
Artjom Treumov / Narva-Jõesuu / Narva-Jõesuu Noortevolikogu
Joonatan Johanson / Orisaare / Orissaare noortekeskus
Markos Parve / Tartu / Üliõpilaskondade Sihtasutus
Eva Berzin / Ida-Virumaa / Noortegrupp Bonum Publicum
Elisaveta Cheremisina / Tallinn, Sillamäe / Eesti Noorteühenduste Liit

See artikkel on valminud Noorsootöö nädal 10 #looniseomaelu raames, mis toimub 23.-30.november 2020. Vaata rohkem noorsootoonadal.ee

30. novembril toimub noorsootöö nädala kokkuvõttev live saade. Saate eesmärk on anda üle-eestilisele noorsootöö nädalale “Loon ise oma elu”, mis toimub 23.-30.11.2020, inspireeriv, motiveeriv ja innustav lõpp koos noorte endi ja ekspertidega, kajastades noorte kogemusi ja lugusid ning andes nippe ja nõuandeid, kuidas luua ise oma unistuste elu.

Liitu üritusega Facebookis, et saate algus mitte maha magada SIIN.
Loosis saad osaleda delfi.ee/looniseomaelu - SAATE AJAL!