Räägi veidi endast

Mina olen Ave-Liis Kivest, 22-aastane. Töötan hetkel Viimsi Noortekeskuses noorsootöötajana ning õpin Tallinna Ülikoolis noorsootöö korraldust. Kohati võin öelda, et olen julge, avatud ja pealehakkaja, samas olen ka rahumeelne ning mõtiskleja.

Kuidas oled jõudnud tänase ametini? Milline teekond on Sul olnud?

Noorsootöösse jõudsin tõenäoliselt seetõttu, et kohalikku omavalitsusse, kus õppisin, loodi noortekeskus. Algselt käisin noortekeskuses piljardit ja lauatennist mängimas, kuid innuka noorsootöötaja suunamisel hakkasin panustama noortekeskuse arengusse, astusin noortevolikogusse ja ka kooli õpilasesindusse. Edasi suundusin maakondlikku noortekogusse, mida juhatasin paar aastat. Varasema kõrvalt sain gümnaasiumiõpingute ajal väikese koormusega ka noortekeskuses töötada. Nii et võin öelda, et teekond on olnud väga juhuslik, kuid täis inspireerivaid inimesi ja tegusi.

Miks just noorsootöö? Mis sind köidab selle juures?

Valisin noorsootöö esmalt seetõttu, et kasvasin n-ö noorsootööga üles ja see oli kujunenud üheks osaks minu elust. Teisalt soovisin panustada noorte arengusse samamoodi, nagu oli panustatud minu arengusse. Noorsootöö puhul köidab mind enim mitmekülgsus ja võimalus katsetada uute asjadega. Ja inimesed, ikka need inimesed, kes igatepidi pingutavad, et meie tänastel ja homsetel noortel oleks turvaline keskkond, kus kasvada ja areneda.

Millised on noorsootöötajaks saamiseks vajalikud oskused-isikuomadused?

Ma arvan, et noorsootöötajaks olles on vaja olla avatud, julge ning pealehakkaja. Samuti on vaja olla hea kuulaja ja analüüsija ning olla keegi, kes suudab käia muutuste kaasas või ise luua muutust. Ja õpivõimeline olemine on miski, mis tuleb igatepidi kasuks.

Mis on olnud sinu suurim õnnestumine ja ebaõnnestumine?

Minu suurimaks õnnestumiseks võib pidada ülikooli astumist. Just selles võtmes, et ülikooli astumine on laiendanud minu silmaringi ning ka kontaktide võrgustikku. Samas pannud meeletult mugavustsoonist välja astuma.

Samas suurim ebaõnnestumine, hmm. Ma arvan, et ühelt koosolekult puudumine aastal 2018, mis mõjutas järgmised aasta aega mu elu erinevates valdkondades negatiivses võtmes.

Oled teinud kindlasti palju valikuid. Mis Sind aitas?

Peamiselt analüüsimine ning enese jaoks mõtestamine, et mida kasulikku ma ühest või teisest valikust saan. Samas on minu jaoks väga oluline valikute tegemisel, et kui ma teen ühe või teise valiku, siis kas see teeb mind päriselt õnnelikuks. Ja kui see ei tee mind õnnelikuks, siis lihtne, ma ei tee seda valikut.

Mis Sind elus inspireerib?

Suuresti minu lähedased ja kolleegid. Samas ka mina ise. Ja need noored, kellega mul on võimalus koos töötada. Ja see, et mul on võimalik enda öeldu ja tehtuga luua muutust nii iseendale kui ka teistele, kes mind ümbritsevad.

Tänasel päeval on palju erinevaid võimalusi noortele. Üks soovitus noortele, kuidas leida elus oma „kirg“?

Proovi nii palju saad, eriti neid asju, mis hirmutavad. Ühel hetkel hirmust kõrvale vaadates võib selguda, et tegu on millegagi, mis sind seest soojaks teeb ja südame põksuma paneb. Ja kui see ei ole miski, mis seda teeb, siis on sul vähemalt üks asi võimalik nimekirjast maha tõmmata, millele enam tähelepanu mitte pöörata ning lihtsalt edasi otsida.

Milliseid soovitusi annad noorele, kes ei suuda valida?

Huuuh. Mõelda tuleks, mis sind köidab rohkem ja mis teeb õnnelikumaks. Õnn on miski, mis peaks alati tehtuga kaasas käima. Ning kui ei käi, siis on targem loobuda.

Kuidas ületada elus ette tulevaid raskusi?

Ma arvan, et rääkimine aitab. Öeldakse ju, et jagatud mure on pool muret. Omast kogemusest saan öelda, et ongi. Vahel on lihtsalt vaja nutta või emotsioon välja elada. Samas teisalt kui on probleemile lahendust tarvis, siis kellegi teisega suheldes võib tulla lahendus, mis on alati silme ees olnud, kuid kogu raskuse keerises on see jäänud märkamata.

Kas tänasel päeval on noorel raske alustada iseseisvat elu? Mida peaks teadma?

Ma arvan, et ikka. Sammume hariduses ja noorsootöös selle poole, et noortest kujuneksid ennastjuhtivad inimesed. Haridus ja noorsootöö ei pruugi aga seda alati toetada või ei toeta seda noore lähedased või keskkonnad, kus viibitakse.

Ma arvan, et oluliseim iseseisva elu alustamise juures on enda kurssi viimine asjadega. Google aitab üldjuhul alati ning sealt saab vastuseid. Samuti ka tegelikult voogedastusplatvormid, nt YouTube. TikTok on ka platvorm, mis on minu jaoks silma jäänd. Minu for you page’ile jookseb kogu aeg videosid, mis keskenduvad nt enesearengule või hoopis nippidele, kuidas elu paremini elada.

Kindlasti on oluline suhelda ka oma ala spetsialistide või lähedastega. Ja kindlasti ei tohi pead norgu lasta, alati läheb olukord paremaks!

Mis teemad köidavad noori hetkel? Miks?

Mulle tundub, et köidavad päevakajalised teemad ja just seetõttu, et noored on mõistnud, et ka need puudutavad neid. Arvan, et meedias kirgi kütnud samasooliste abielu on üks neist teemadest. Meeleavaldused nii Tartus kui ka Tallinnas näitasid, et see on oluline teema noortele.

Noored on hukas? / Võidab see, kel on rohkem infot?

Nagu mu kott ütleb, siis noored on rohkemat kui hukas. Nad on lihtsalt imelised.

See artikkel on valminud Noorsootöö nädal 10 #looniseomaelu raames, mis toimub 23.-30.november 2020.

30. novembril toimub noorsootöö nädala kokkuvõttev live saade. Saate eesmärk on anda üle-eestilisele noorsootöö nädalale “Loon ise oma elu”, mis toimub 23.-30.11.2020, inspireeriv, motiveeriv ja innustav lõpp koos noorte endi ja ekspertidega, kajastades noorte kogemusi ja lugusid ning andes nippe ja nõuandeid, kuidas luua ise oma unistuste elu.

Liitu üritusega Facebookis, et saate algus mitte maha magada SIIN.
Loosis saad osaleda delfi.ee/looniseomaelu - SAATE AJAL!